Binnenland

In 3 jaar 5 miljoen maaltijden gered: Too Good To Go wint opnieuw prijs

AVROTROS
foto: Too Good To Gofoto: Too Good To Go
  1. Nieuwschevron right
  2. In 3 jaar 5 miljoen maaltijden gered: Too Good To Go wint opnieuw prijs

Het bedrijf Too Good To Go gaat voedselverspilling tegen. In drie jaar tijd redde oprichter Joost Rietveld met zijn bedrijf 5 miljoen maaltijden van de prullenbak. Too Good To Go staat vandaag op nummer 1 van de 'Inspirerende 40' van adviesbureau Synergie. "We hebben hem vorig jaar al gewonnen en nu houden we hem vast. Daar ben ik heel erg blij mee", vertelt Joost Rietveld bij Humberto Tan.

In de Too Good To Go-app van Rietveld wordt getoond welke winkels, restaurants en hotels in de buurt voedsel over hebben en voor welke prijs je dat zou kunnen ophalen.

Redden in plaats van weggooien

"Het is heel hard werken natuurlijk en je kan het niet alleen doen. Je doet het met je gebruikers, die wij waste warriors noemen", vertelt Rietveld. "Dat zijn mensen die dus eten willen redden van de prullenbak. Maar ook de partners zijn heel belangrijk, die eten aanbieden dat anders weg was gegooid."

"Op plekken waar eten wordt verkocht blijft altijd iets over. Je weet alleen niet wat er precies overblijft. En wat je dan als consument kan doen, als het je niet zo veel uitmaakt wat je gaat eten, is een bon kopen in de app. En met die bon ga je naar de winkel, waar je een magic-box krijgt waar drie keer zoveel eten in zit dan je normaal zou krijgen voor die prijs.”

Denemarken

Rietveld heeft lange tijd in Denemarken gewoond en werd daar geïnspireerd. "Ik zag daar winkels die alleen voedsel hadden dat technisch gezien over de datum was. Dat vond ik zo fascinerend."

Too Good To Go heeft meer dan alleen supermarkten in de app. "Er zijn bijvoorbeeld ook hotels die hun overgebleven buffet aanbieden." De app gaat dus voedselverspilling tegen in winkels en ketens, maar de ambities van Rietveld zijn groter. "We hebben nu 2 miljoen gebruikers in de app en 4000 partners om mee samen te werken. We zijn nu ook aan het kijken wat we met deze community voor elkaar kunnen krijgen in gedragsverandering van mensen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie