Binnenland
AVROTROS

Wat doet deelname aan een realitysoap met je?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet deelname aan een realitysoap met je?

Wat doe je als alle gebeurtenissen in je leven worden vastgelegd op camera? Trouwen, kinderen krijgen, scheiden: niets in het leven van Samantha de Jong, alias Barbie, was nog privé. Afgelopen vrijdag stortte ze in en vandaag blijkt ze zich volledig terug te trekken uit het openbare leven. Dat roept de vraag op: hoe kwetsbaar ben je als realityster? En worden deelnemers eigenlijk wel genoeg psychisch ondersteund door tv-producenten?

TV-regisseur Bert van der Veer was betrokken bij het eerste seizoen van Big Brother en is duidelijk: "De verantwoordelijkheid ligt bij de deelnemers, want het is als TV-maker onmogelijk om mensen volledig te monitoren. Je weet waar je voor kiest en je weet dat je moet oppassen als je je hele leven deelt met andere mensen".

Van der Veer is naast regisseur ook ervaringsdeskundige als deelnemer. Hij deed mee aan het programma Jouw vrouw, mijn vrouw, waarin hij een week van huis ruilde met Andy van der Meijde. Melisa Schaufeli werd daardoor zijn nieuwe vrouw. "Een bizarre ervaring", aldus Van der Veer.

Melisa Schaufeli, zelf al bekend van de realitysoap Andy & Melisa, vond het vooral heel leuk met Bert van der Veer. Ze had dan ook al veel ervaring als realityster. In 2005 was ze al te zien in het reality-programma Paradise Hotel. Volgens haar werd ze destijds goed begeleid. Een psychologische test moest toegang geven tot het programma. Tijdens de uitzending en na afloop stond een psycholoog tot de beschikking van de kandidaten. Volgens Melisa een goede zaak, want je hebt eigenlijk geen idee waar je als deelnemer aan begint.

Barbie

Melisa heeft het met Barbie te doen. Ze denkt alleen niet dat de realityserie per definitie de reden is voor haar psychische problemen. "Veel andere mensen die in scheiding liggen krijgen ook een inzinking, dus het wil niet zeggen dat het door deze serie komt. Maar het wordt nu wel uitvergroot in de media." Daarnaast had Barbie geen ander leven dan het leven in de spotlights. Toen het programma’s rondom haar stopte, had ze ook geen inkomsten meer. "Dit was haar baan. Ze kon nergens anders op terugvallen."

Bert van der Veer benadrukt dat er niet alleen maar nadelen kleven aan het meedoen aan dergelijke programma’s. "Je verdient er ook goed geld mee. Denk aan het schnabbelcircuit."

Toekomst

Het einde van realityseries is ongetwijfeld nog lang niet in zicht. Melisa heeft als ervaringsdeskundige een duidelijke boodschap voor toekomstige kandidaten: "TV is voor even leuk, maar je moet zorgen dat je je eigen leven ernaast houdt." Zelf heeft Melisa altijd haar werk in haar eigen kapsalon doorgezet.

Volgens Van der Veer is deze trieste situatie een wijze les voor velen. "Iedereen is met z’n neus op de feiten gedrukt. Niet alleen de makers, maar ook toekomstige kandidaten." Overigens waarschuwt hij niet alleen voor de realityshows: "Onderschat ook talentenjachten niet. Als je de finale van The Voice of Holland hebt gehaald dan denk je er te zijn, maar je blijkt nog nergens."

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie