Binnenland
NOS

Blanche is 85 en loopt haar eerste Vierdaagse: "Dit wil je toch een keer meemaken"

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Blanche is 85 en loopt haar eerste Vierdaagse: "Dit wil je toch een keer meemaken"

In Nijmegen is de Vierdaagse van start gegaan. Bijna 3000 mensen die zich wel hadden opgegeven voor het wandelevenement zijn niet komen opdagen, zodat het totaal aantal wandelaars op ruim 44.000 komt. De jongste deelnemer is een meisje van 11, de oudste een man van 92.

Deze vroege vogels zijn als eerste begonnen aan de Vierdaagse

De wandelaars lopen niet allemaal dezelfde route. Afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd lopen ze dertig, veertig of vijftig kilometer. De route van vandaag voert de deelnemers over de Waal de Betuwe in.

Ook lopen er 5900 militairen mee. Zij lopen een iets andere route vanaf Kamp Heumensoord. Militairen die met bepakking lopen, lopen veertig kilometer en niet de maximale afstand van vijftig.

Verslaggever Martijn van der Zande zocht de meest bijzondere deelnemers op, onder wie de 85-jarige Blanche. Zij loopt voor het eerst mee. "Mijn zoon kwam op het idee en ik dacht: dit wil je toch een keer meemaken", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Eigenlijk ging ze er van uit dat ze uit zou worden geloot. "Maar dat gebeurde niet en nu sta ik dus hier."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eikenprocessierups

In de afgelopen weken heeft de provincie zich extra ingezet om zo veel mogelijk bomen langs de routes te ontdoen van de eikenprocessierups. Vooral de derde en vierde dag voert de route de wandelaars door eikenrijke gebieden, waar de rups zich ophoudt. De rups zorgt voor jeuk, last van de ogen en allergische reacties.

De 103e Vierdaagse eindigt traditiegetrouw vrijdag met de feestelijke intocht over de Via Gladiola, zoals de Nijmeegse St-Annastraat dan voor één dag heet. De hele week staat het centrum van Nijmegen bol van de festiviteiten.

Ster advertentie
Ster advertentie