Binnenland
NOSNTR

'Besmette kinderen geen probleem, ongevaccineerde volwassenen wel'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Besmette kinderen geen probleem, ongevaccineerde volwassenen wel'

Het aantal coronabesmettingen neemt toe, en bij de kinderen gaat dat nu heel hard. De groep waar het aantal besmettingen het hoogste ligt is de groep van 10 tot 14 jaar. Zij waren de afgelopen week verantwoordelijk voor één op de tien positieve tests. Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht reageert op het nieuws in Nieuws en Co.

Kinderen niet het probleem

Volgens Bruijning is het logisch dat er veel besmettingen onder kinderen zijn. "Van de volwassenen is ruim 85 procent gevaccineerd, bij kinderen is dat niet het geval, daardoor zijn er relatief meer besmettingen." Is dit volgens haar een reden voor zorgen? "In Nederland hebben we een duidelijk beleid gevoerd om bij kinderen onder de 12 niet te sturen op het voorkomen van besmettingen, maar het dempen van veel besmettingen te gelijk. De reden daarvoor is dat kinderen heel weinig echt ziek worden van corona, dus om de kinderen zelf maak ik me geen zorgen."

Het probleem ligt volgens haar bij de volwassenen: "De reden dat de zorg volloopt is dat er te veel mensen rondlopen die nog vatbaar zijn voor ernstige ziekte omdat ze niet gevaccineerd zijn, dat komt niet omdat kinderen besmet raken, maar kinderen die volwassenen besmetten."

Lange termijn

Aanvullende maatregelen op scholen om de druk op de zorg te verkleinen zullen niet helpen, zegt Bruijning: "De effecten van die maatregelen op scholen zijn doorgerekend. De effecten daarvan zijn echt beperkt, slechts drie à vier procent van de besmettingen en nog minder opnames en ziekenhuizen worden daarmee voorkomen. Daarvoor moeten we echt maatregelen richten op de groep volwassenen. Er is een te grote groep die niet gevaccineerd is, en als die tegelijk ziek worden is er een probleem. Daar zouden we ons op moeten richten."

Wat heeft de vorige coronagolf met kinderen gedaan? "We weten dat er meer kinderen zijn met psychische klachten, en de verschillen tussen kinderen op scholen zijn groter geworden. Ik denk dat we de effecten van afgelopen tijd pas goed kunnen inschatten op lange termijn. Maar dat die effecten er zijn, is wel zeker."

'Kinderen zijn niet het probleem, ongevaccineerde volwassenen wel'

Ster advertentie
Ster advertentie