Binnenland
NOS

Huidig zorgbeleid is niet houdbaar, waarschuwt adviesorgaan WRR

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huidig zorgbeleid is niet houdbaar, waarschuwt adviesorgaan WRR

De gezondheidszorg in Nederland is niet klaar voor de toekomst. Het ontbreekt aan scherpe en duidelijke keuzes van de overheid. Het adviesorgaan zegt dat de politiek besluiten moet nemen, doen zij dat niet dan zal de zorg zoals we die nu kennen straks niet meer vanzelfsprekend zijn.

De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) waarschuwt de overheid met het rapport 'Kiezen voor houdbaarheid. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak.'

De feiten die in het rapport staan zijn niet nieuw, geeft raadslid Marianne de Visser toe. Zij werkte mee aan het rapport. Het onderzoek richt zich op de samenhang tussen de vele knelpunten.

Oplopende zorguitgaven

Door vergrijzing, een verwachte stijging van het aantal chronische zieken en de verslechterende leefstijl zal de zorguitgaven groter worden. In het rapport staat dat de kosten over veertig jaar zijn verdrievoudigd.

Ook het personeel is een probleem. Nu werkt ongeveer een op de zes à zeven Nederlanders in de zorg, over twintig jaar zou dat één op de vier zijn, in 2060 één op de drie. Het is bij lange na niet genoeg om de stijgende zorgvraag bij te benen.

Visser: "Het gaat aan alle kanten knellen."

Het beleid nu

Om de zorgkosten te beheersen, zette de politiek vooral in op efficiënter werken. "Daar moeten we vooral mee doorgaan", zegt De Visser. "Maar het is bij lange na niet genoeg om de stijgende zorgvraag bij te benen."

De WRR adviseert onder andere de mogelijkheden om zorgmedewerkers uit het buitenland te halen, beter te onderzoeken. Daarbij wijzen de rapportschrijvers erop dat het aandeel in het buitenland opgeleide artsen in Nederland veel lager ligt dan in Duitsland en België. Dat geldt ook voor verpleegkundigen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie