Binnenland

Dick Bruna is overleden: 'Het is een groot verlies'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dick Bruna is overleden: 'Het is een groot verlies'

Dick Bruna is gisteravond op 89-jarige leeftijd in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. De illustrator werd wereldberoemd door zijn kinderboeken over Nijntje.

"Het is een groot verlies", vertelt Marja Kerkhof, directeur van Mercis, de uitgeverij van Dick Bruna, op NPO Radio 1.

Bruna tekende al jaren niet meer en verscheen ook niet meer in het openbaar. "Typerend aan Bruna was dat hij enorm gedreven was in zijn werk. Hij werkte verschrikkelijk graag en dat deed hij tot hele hoge leeftijd. Daarnaast was hij een heel aardig en prettig mens. Heel plezierig om met hem samen te werken", aldus Kerkhof.

Luister het hele gesprek met Marja Kerkhof terug:

Marja Kerkhof: 'Het is een groot verlies'

In 1955 verscheen het eerste boek van Nijntje van de hand van Dick Bruna. Hij tekende in totaal 124 prentenboeken, maar ook vele affiches en de omslagen voor de boekenreeks van de Zwarte Beertjes. Er zijn wereldwijd meer dan 85 miljoen boeken van Nijntje verkocht.

In september 2015 verhuisde het interieur van zijn atelier naar het Centraal Museum in Utrecht. In het atelier is te zien hoeveel meer Bruna nog tekende naast zijn bekendste geesteskind. Vorig jaar werd het Nijntje Museum in Utrecht geopend, 61 jaar na de geboorte van het konijntje.

Dick Bruna een leven lang

Hoe zag het leven van Dick Bruna eruit? Een rondleiding door zijn atelier en daarmee een inkijkje in het leven van Dick Bruna: "Niemand weet waar ik mee bezig ben tot het laatste moment."

Ster advertentie
Ster advertentie