Binnenland
AVROTROS

'Modellen krijgen langzaam grip op ons'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Modellen krijgen langzaam grip op ons'

Volgens het CBS stierven er vorige week bijna 850 mensen meer dan verwacht. DENK-Kamerlid Farid Azarkan vroeg via Twitter opheldering bij de regering en riep de hulp in van experts. Vanzelfsprekend bedient dr Kelder DENK op zijn wenken, en vond hij professioneel modellenbouwer dr. Marc Jacobs bereid, die kritisch is op de modellen van het CBS.

Video niet beschikbaar

Wat ten eerste belangrijk is om te begrijpen, is dat het model sterfte voorspelt. Het verschil tussen wat voorspeld wordt en wat daadwerkelijk gemeten wordt, noemt men oversterfte. In zijn bericht op LinkedIn legt Jacobs uit wat zijn kritiek is op het model dat het CBS hanteert om oversterfte vast te stellen.

CBS deelt modellen niet, dus data zijn niet te controleren

“Ik heb zelf een model gemaakt door te kijken naar vijfentwintig jaar aan CBS-data. Als ik dan een model maak dat gelijk evenredig is aan het CBS-model dan schrikt mijn model daar helemaal niet van. Die CBS-data laten zien dat er al jarenlang een stijging van sterfte aan de gang is.”

“Wat ik niet kan verklaren is dat ik pieken zie. Uit 2018, uit april 2020, de piek in januari, maar ik zie nu ook pieken in augustus, september en oktober bij 0 tot 65-jarigen, die ik nog niet eerder gezien heb.” Jacobs' grootste bezwaar is nog wel, dat het CBS de modellen niet deelt. Zo zijn die data onmogelijk te controleren.

“We hebben nu onderhalfjaar gevaren op modellen. Wij proberen grip op de wereld te krijgen door middel van modellen. En wat we zien is dat de modellen langzaam grip krijgen op ons.”

Lees meer over de oversterftecijfers bij het CBS en het RIVM.

Ster advertentie
Ster advertentie