Cultuur & Media

Jortcast: Is leefstijl de oorzaak en oplossing van al onze misère?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Is leefstijl de oorzaak en oplossing van al onze misère?

Het is tijd dat er meer aandacht komt voor het voorkomen van corona, in plaats van dat we steeds bezig zijn de schade ervan te herstellen, zegt prof. dr. Hanno Pijl, diabetoloog en leefstijldeskundige, in de nieuwste Jortcast. Pijl vindt dat er meer aandacht moet komen voor leefstijl in de aanpak van het virus. Volgens Jort is het nog altijd de "dikke olifant in de kamer": waarom hebben we het in persconferenties nooit over het tegengaan van overgewicht?

Beluister de nieuwe Jortcast hieronder, of in je podcastapp.

#384 - De dikke olifant in de kamer

Jort vraagt zich af of we een voorbeeld moeten nemen aan Singapore: als je je niet wil laten prikken, draai je op voor de ziekenhuisrekening. "Dus als je te dik bent, dan betaal je je eigen premie maar?" Pijl: "Dat vind ik unfair. We doen het eigenlijk allemaal verkeerd, maar sommige mensen zijn te zwaar omdat ze dat genenpakket toevallig hebben."

'Pandemie van chronische aandoening'

Pijl ziet dat er - door die ongezonde leefstijl - een "pandemie van chronische aandoeningen" is. Dan kun je niet alleen denken aan overgewicht, maar ook aan diabetes, astma. Pijl: "Willen we met z'n allen die chronische-ziekte-pandemie aanpakken, en willen we iets doen aan de almaar duurder wordende zorg, dan zullen we hele onaangename besluiten moeten nemen."

Volgens Pijl is het tijd dat de voedselmarkt onder de loep wordt genomen. "Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop wij eten produceren. Bewerkt voedsel wordt samengesteld door de industrie, en bestaat uit verschillende componenten die individueel misschien wel eetbaar zijn, maar door ze bij elkaar te stoppen ineens superongezond worden. Tomatenketchup, bijvoorbeeld, daar zit om te beginnen bakken met suiker in, en emulgatoren, die gewoon niet goed zijn. We moeten terug naar eten dat bedoeld is als eten en door de aarde wordt voortgebracht: groente, fruit, vlees, vis, noten. De rest moeten we vergeten."

Bekijk het gesprek met prof. dr. Hanno Pijl in dr Kelder en Co hieronder terug.

Hanno Pijl bij dr Kelder en Co

Ster advertentie
Ster advertentie