Binnenland
AVROTROS

Help, al dat voetbalgeweld! PvdA-Kamerlid Kathmann wil eindelijk actie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Help, al dat voetbalgeweld! PvdA-Kamerlid Kathmann wil eindelijk actie

Hoe moeten we al het geweld rond de volkssport voetbal beteugelen? Als het aan PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann ligt is het tijd voor actie, actie, actie! In de uitzending van dr Kelder en Co bepleit ze een strengere aanpak die vooral de razenddrukke politie moet ontlasten en meer verantwoordelijkheid legt bij de clubs.

Na afloop van de voetbalwedstrijd FC Twente-Heracles kwam het gisteren tot ongeregeldheden. Ook vorige week was het al raak tijdens een wedstrijd tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade. Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is in gesprek met de KNVB over het recente geweld.

Voetbalwet uit 2010

Is het ontlading van de jeugd, die de afgelopen twee jaar met coronamaatregelen te maken heeft gehad, vraagt presentator Jort Kelder. Volgens Kathmann is het "niet altijd de jeugd" en is het "meer dan supportersgeweld. Het gaat om vernielingen, geweldplegingen".

Er is een voetbalwet, uit 2010 op initiatief van Spekman en Zijlstra, die zou moeten volstaan. "Daar pakken we niet echt op door, eigenlijk zit alles al in die wet. En er ligt nu te weinig verantwoordelijkheid bij de clubs zelf", vindt Kathmann. "Dan hebben we mensen die op vrijwillige basis in het stadion werken, en die moeten dan de stadionverboden eruit trekken. We kunnen meer dingen doen!"

Bekijk het gesprek uit de uitzending hieronder.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie