Binnenland
NOS

Vierde avond met avondklok stuk rustiger verlopen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vierde avond met avondklok stuk rustiger verlopen

De vierde avond met avondklok is aanmerkelijk rustiger verlopen dan de afgelopen dagen. Terwijl er gisteren voor 21.00 uur al veel geweld werd gemeld, waren er vandaag alleen wat samenscholingen. Onder meer in Rotterdam, Amsterdam en Hilversum was de sfeer gespannen.

"In veel steden gold de noodverordening, waardoor de politie ook al voor het ingaan van de avondklok mensen naar huis kon sturen", legt verslaggever Roel Pauw uit in het NOS Radio 1 Journaal. "En op plekken waar het gister mis ging was meer politie aanwezig."

Arrestaties

In Rotterdam zijn in totaal 81 mensen gearresteerd, in eerste instantie vooral omdat ze samenschoolden en zich niet konden legitimeren; later werden er ook vernielingen gepleegd.

In Amsterdam-Osdorp was de sfeer enige tijd grimmig en er werd vuurwerk afgestoken, maar het kwam niet tot geweld. Leden van de mobiele eenheid liepen in linie heen en weer over de straat Tussen Meer, waarop de meeste mensen vertrokken.

Ook in Hilversum hoefde de politie geen geweld te gebruiken om een einde te maken aan een samenscholing op het marktterrein in het centrum. Iedereen verliet rustig het plein.

De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant maakte melding in totaal zes aanhoudingen in de regio. "Maar het waren vooral groepen goedwillenden die de politie dit keer aantrof", meldt de politie.

Voetbalsupporters

In Maastricht, Den Bosch en Breda waren aan het begin van de avond voetbalsupporters de straat op gegaan om naar eigen zeggen hun stad te beschermen tegen relschoppers. De vraag was of zij om 21.00 uur gewoon naar huis zouden gaan. Voor zover bekend hebben ze dat gedaan.

Een woordvoerder van de Limburgse politie zegt dat de MVV-supporters er niet op uit waren om te rellen of de avondklok te overtreden. Volgens hem wilden ze een statement maken en hebben ze dat "op een positieve manier" gedaan.

rustige nacht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie