Binnenland
KRO-NCRV

Landelijke politie: 'Ook agenten moeten snel getest kunnen worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Landelijke politie: 'Ook agenten moeten snel getest kunnen worden'

Niet alleen het zorg-en onderwijspersoneel moet voorrang krijgen bij coronatesten, ook de politie hoort thuis in dat cruciale lijstje. "We hebben moeite met het vullen van roosters, thuiswerken is geen optie voor deze mensen. Politiemensen moeten sneller getest worden dan nu", vindt de Korpsleiding Landelijke Politie, bij monde van Mireille Beentjes.

De GGD’en en het ministerie van Volksgezondheid hebben sinds maandagochtend 08:00 uur een telefoonlijn geopend, zodat de groep leraren en zorgpersoneel zich met voorrang kunnen laten testen. "We vinden het belangrijk dat politiemensen sneller dan nu getest kunnen worden. We willen daar snel een oplossing voor hebben", zegt Beentjes.

Video niet beschikbaar

"Agenten doen hun werk op straat, iedere dag dat ze thuis wachten op een test of uitslag, is een dag te veel. Linksom of rechtsom, als het maar sneller gaat dan nu", legt Beentjes uit.

Politiebond wil agenten voorrang geven bij testen

Ook Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond (NPB) vindt dat agenten aanspraak moeten kunnen maken op de voorrangslijn van de GGD. "We hebben dagdagelijks aanhoudingen, 112 moet doorgaan, we hebben heel veel contact. Er is schaarste aan personeel en veel onzekerheid onder onze mensen omdat ze een contactberoep hebben en een privéleven."

"Je kunt toch zelf ook wel invullen dat we in dat rijtje thuis horen", vervolgt Struijs zijn betoog. "We zitten op een cruciale onderbodem en hebben moeite met het rondkrijgen van roosters. Ik heb ook tegen de minister (Grapperhaus, Justitie en Veiligheid) gezegd dat hij zich hard moet maken voor ons bij het OMT. Dit is echt een cruciaal en vitaal beroep."

Stand.nl: Het is goed dat zorg- en onderwijspersoneel vanaf nu voorrang krijgt bij het testen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie