Binnenland
KRO-NCRV

Gaswinning Groningen: dit hebben de Groningers zelf nodig

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaswinning Groningen: dit hebben de Groningers zelf nodig

Tientallen openbare verhoren en meer dan 600.000 documenten zijn doorgespit. Het zal ongetwijfeld kritisch zijn. Maar dit is zeker niet het eerste rapport over de gaswinning in Groningen. Wat hebben de Groningers, die vaak al jaren wachten op schadeafhandeling, zelf eigenlijk nodig? We spraken erover bij Spraakmakers.

Kijk en luister hier Stand.nl terug.

Meedenken

Serieus genomen worden, dat is volgens mevrouw Kiki wat de Groningers nodig hebben. Zelf heeft ze een oude schipperswoning met schade. Maar ze heeft er bewust voor gekozen niet een traject in te gaan, omdat ze veel negatieve verhalen heeft gehoord.

Mevrouw Kiki zou graag zien dat de bewoners meer betrokken worden bij het proces. "Er wordt over ons gedacht en niet met ons nagedacht", vertelt ze. Ze zegt dat vandaag daar een goed voorbeeld van is: "Het rapport wordt alleen getoond aan elitair groepje, en niet aan ons". Ze geeft daarbij aan dat ze het nut van het rapport eigenlijk ook niet echt inziet. "Wat hebben we aan zo’n rapport? Ik ben meer benieuwd: wat is de uitvoering?"

Actie

En dat mensen actie willen, dat horen we vandaag bij Stand.nl van meer inwoners van Groningen. Luisteraar Tamme Kamminga, wacht al vier jaar op versterking. Zijn huis is onveilig verklaard, maar toch is hij voorlopig niet aan de beurt, vertelt hij. Toen zijn huis onveilig werd verklaard vroeg Kamminga zich af wat de volgende stap was. "Over een half jaar heb je het volgende gesprek", werd hem toen verteld. "Ik heb toen gezegd: als ik dan nog maar leef. Als er een aardbeving komt, dan stort mijn huis in."

Bureaucratie

Dat dingen lang duren, ervaart ook Simone van Dijken, aannemer van Bouwbedrijf Van Dijken. "Het schiet niet op", vertelt ze. "Er wordt een plan gemaakt voor de versterking en zodra het uitvoeringsontwerp is ingediend, duurt het heel lang voor je iets hoort. Dat duurt soms een half jaar." Vervolgens moet er volgens Van Dijken een herrekening gemaakt worden: "soms wel tot een 5e keer". Daarna moet worden gekeken of het geld ook echt vrij wordt gemaakt, vertelt ze. "We zitten soms 4 à 5 jaar in een voorbereiding". Die procedures moeten volgens Van Dijken echt sneller. "Er zijn te veel schakels. Als er iets ter goedkeuring moet worden neergelegd moet dat via zoveel bureaus gaan dat daar eigenlijk gewoon de vertraging zit.

'Handel vanuit vertrouwen

De bureaucratie, erkent ook burgemeester van Groningen, Koen Schuiling. Iedere uitgegeven euro brengt volgens hem meer dan 70 cent bureaucratische kosten met zich mee. Dit komt volgens de burgemeester doordat er vanuit wantrouwen wordt gehandeld. Door vanuit vertrouwen te handelen, kan dit probleem volgens hem worden opgelost. "Dat betekent dat we eigenlijk zonder dat we extra kosten hoeven te maken, door uit te gaan van vertrouwen in de Groningers, heel veel meer kunnen bereiken en het goede kunnen doen". "Er is geen enkele Groninger die de boel wil belazeren", zegt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doorbraak nodig

Susan Top, voormalig secretaris Groninger Gasberaad en werd zelf ook verhoord bij de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. "Het gasdossier is een periode geweest van veel pappen en nathouden, af en toe pleisters plakken, maar nooit het probleem fundamenteel bij de kern aanpakken", vertelt ze. "Echt een fundamentele aanpak is er nooit geweest." Als er nu geen doorbraak komt, dan ziet Top het heel somber in.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie