Binnenland
AVROTROS

Meer vraag naar voedselhulp: 'Ik heb geen geld voor groente en fruit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer vraag naar voedselhulp: 'Ik heb geen geld voor groente en fruit'

Steeds meer Nederlanders kloppen bij het Rode Kruis aan voor boodschappenkaarten en voedselpakketten omdat ze te weinig geld hebben om voedsel te kopen. De hulporganisatie schaalt de hulp nu op van 2200 kaarten en pakketten in de week naar 6000. Een Stax&Toine een gesprek over corona-armoede.

Video niet beschikbaar

In onder meer wijkwinkel Bij Betje in Den Haag halen per week 60 mensen een boodschappenkaart op. Coördinator Ashana Pal: "We doen dit sinds december, maar we hebben de laatste tijd steeds meer aanvragen."

Mensen hebben het door de crisis nu financieel zwaar, hoort zij ook. "Winkels zijn dicht, dus je kan niet meer overal je goedkope boodschappen doen. Mensen zijn hun baan kwijt, kinderen zitten de hele dag thuis en eten meer. Het zijn kosten die deze mensen niet kunnen brengen."

Dat geldt ook voor een moeder die vandaag een kaart komt ophalen. "Ik heb een gezin van 7, die zijn nu meer thuis en eten meer thuis. Mijn baan in de catering en evenementenbranche ligt ook stil. Dus daarom kom ik ook in aanmerking voor deze kaart."

Geen lange termijnoplossing

Een ander vult aan. "Zonder deze kaart zou ik geen groente of fruit eten. Daar heb ik het geld niet voor. Een pot groente of appelmoes, daar blijft het bij. Het is dan de eindjes aan elkaar knopen. Deze kaart is net dat beetje extra."

Coördinator Pal hoopt dat de hulp snel niet meer nodig is, omdat de boodschappenkaart geen lange termijnoplossing is. "Ik vraag altijd of de mensen hulp nodig hebben met hun financiën. Deze kaart is namelijk maar een klein extraatje."

Steeds meer groepen kloppen aan bij Rode Kruis voor voedselhulp

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie