Binnenland
NOS

Stichting Het Vergeten Kind: 'Gesloten jeugdzorg moet worden afgeschaft'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting Het Vergeten Kind: 'Gesloten jeugdzorg moet worden afgeschaft'

De gesloten jeugdzorg moet worden afgeschaft. Dat vindt Stichting Het Vergeten Kind. De stichting overhandigt daarom vanmiddag een petitie aan Maarten van Ooijen, staatssecretaris van VWS.

'Schaf gesloten jeugdzorg af'

“Hulpverleners doen hun best om kinderen veilig te houden, alleen zien we vaak dat kinderen er alleen voor komen te staan”, vertelt Berdien Jager van Stichting Het Vergeten Kind in het NOS Radio 1 Journaal. De stichting wil dat er een ander alternatief komt voor de gesloten jeugdzorg.

Gesloten Jeugdzorg

“Het is een vorm van zorg waar kinderen terechtkomen met een hele grote hulpvraag. Het is eigenlijk vaak een laatste redmiddel.” De vraag waarmee hulpverleners dan vaak zitten, is hoe ze het kind veilig moeten houden. “En om ze veilig te houden, sluiten we ze op”, vertelt Jager.

Alternatief

Deze manier kan, volgens Jager en Stichting Het Vergeten Kind, niet meer. Volgens hen vindt er veel repressie plaats. “Dat gaat van fouilleren tot fixeren tot isoleren.” Daarnaast verliezen kinderen hun connectie met de samenleving. “Kinderen raken enorm ver verwijderd van het normale leven. Ze hebben weinig contact met hun eigen familie en vrienden. Ook zijn ze niet meer gewend om hun eigen keuzes te maken. Dat helpt niet.”

Jager ziet graag een kleinschalig alternatief. “Waar kinderen in hun eigen wijk kunnen wonen met voldoende begeleiding. Liefst op basis van beschikbaarheidsfinanciering zoals bij de brandweer. Dat die voorzieningen er gewoon zijn.”

Maatwerk

Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut is het eens dat de huidige vorm van de gesloten jeugdzorg niet voldoende is. “We slagen er als samenleving blijkbaar niet in om de kinderen basisbehoeftes te geven.” Alleen vraagt ze zich af of het kleinschalige wonen in de wijk de oplossing is voor het hele probleem. “We moeten erkennen dat er kinderen zijn die heel veel bescherming en nabijheid nodig hebben en dat we daar nog niet altijd een passend zorgaanbod voor hebben.” Daarom vindt Kraak dat er met ouders en kinderen gekeken moet worden naar maatwerk. “Het helpt dan niet altijd om het bij voorbaat vast te leggen in een vorm”, legt ze uit.

Plan

Ook gaat het afbouwen van de gesloten jeugdzorg tijd en veel moeite kosten. Berdien Jager snapt dat heel goed. “Maar tegelijkertijd vinden wij dat onacceptabel.” Het ligt volgens haar ook aan de politiek. “Zij moeten dan ervoor zorgen dat er meer financiering voor beschikbaar is en dat er een helder plan komt, waardoor de hele sector kan samenwerken aan verbetering.” Nu staat niet het beste plan voor het kind voorop. “Er worden kinderen in gesloten jeugdzorg geplaatst bij gebrek aan een andere plek. Dat kun je niet doen voor kinderen.”

RJN schaf gesloten jeugdzorg af \

Ster advertentie
Ster advertentie