Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: A Christmas Carol komt uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: A Christmas Carol komt uit

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 19 december 1843, komt het bekende boek A Christmas Carol van Charles Dickens uit.

Het is een van de bekendste kerstverhalen: de rijke vrek Ebenezer Scrooge behandelt zijn personeel zeer slecht. Hij krijgt daarom tijdens kerst bezoek van drie geesten. De geesten laten hem zien wat de gevolgen zijn van zijn egoïstische gedrag. Geschrokken van wat Scrooge ziet, komt hij aan het einde van het verhaal tot inkeer en wordt hij een lieve, zachtaardige man.

Dickens schreef het boek in zes weken. Het Verenigd Koninkrijk in de 19e eeuw vormde de inspiratie voor zijn werk. Dickens zag zelf hoe fabrieksarbeiders werden behandeld en hoe het er op armenscholen aan toe ging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Succes

Het boek, met illustraties van politiek kunstenaar John Leech, werd een groot succes. De eerste druk was op kerstavond al uitverkocht.

A Christmas Carol is sinds de eerste publicatie vaak in film, op televisie en in het theater verschenen. Voor zover bekend dateert de oudste verfilming uit 1901. Van deze versie is nog drie minuten bewaard gebleven. Ook The Muppets, Disney en De Smurfen hebben het verhaal naar het witte doek gebracht.

Ster advertentie
Ster advertentie