Binnenland

Dit wist je nog niet over eikels!

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit wist je nog niet over eikels!

Het lievelingsseizoen van menig Nederlander: herfst. En nee, natuurlijk niet om de regen of de kou. Maar om de prachtig gekleurde blaadjes tegen een (soms ook) helder blauwe lucht. De kastanjes, de beukennootjes en natuurlijk ook: eikels! Weet jij waarom veel eikels een gaatje in de schil hebben? Daarover gaat het in Vroege Vogels.

Eikels met een gaatje

Eikels zijn nu overvloedig aanwezig in bos, tuin en park. Vaak hebben ze een klein gaatje in de schil. Dat is het werk van de larve van de eikelboorder, die zich naar buiten heeft gewerkt om in de bodem verder te leven. De eikelboorder of kleine eikelboorder (Curculio glandium) is een snuitkever. De kever heeft een roodbruine, soms geelbruine kleur. De vrouwtjessnuit is even lang als het lichaam en bij de mannetjes is de snuit iets korter.

Het vrouwtje boort in een onrijpe eikel een gaatje en legt minstens twee eitjes in de eikel. Na ongeveer twee weken komt de geelwitte larve uit het ei en voedt zich met het binnenste weefsel van de eikel. De pootloze larve heeft een roodbruine kop. Nadat de eikel in de herfst op de grond gevallen is, boort de 9 tot 10 mm lange larve een gat naar buiten en graaft zich tot ongeveer 25 cm diepte in de grond. Na de winter verpopt de larve zich en in mei of juni komt de kever uit de pop.

Eikeleters

Er zijn ook veel dieren die van eikels smullen! Zoals deze bosmuis:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Of de Vlaamse gaai:

En ook een zwijn kan er van smikkelen:

Maar ook jij! Je kan bijvoorbeeld eikeltjeskoffie maken.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie