Naar homepage
Binnenland

GroenLinks wil maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in bebouwde kom
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks wil maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in bebouwde kom

GroenLinks en de SGP zien graag dat de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom omlaag gaat naar 30 kilometer per uur. Het lijkt erop dat er genoeg steun is in de Tweede Kamer, ook coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie doen mee. Suzanne Kröger van GroenLinks denkt dat het de situatie rond scholen een stuk veiliger maakt.

"We zien binnen de bebouwde kom dat voetgangers, fietsers en auto's de weg delen. Juist fietsers en voetgangers zijn daarom kwetsbaar, zeker rond scholen. Dat terwijl het aantal verkeersdoden blijft stagneren. Op het moment dat je de maximumsnelheid naar beneden haalt, voorkom je mogelijk ongelukken", vertelt Kröger in het NOS Radio 1 Journaal.

Kwetsbaren beschermen, scholen veiliger

Zo hopen de partijen de remweg van auto’s te verkleinen. Daardoor zouden de fietsers en voetgangers ook direct een stuk minder kwetsbaar zijn binnen de bebouwde kom. Daarom pleit GroenLinks ervoor dat dertig kilometer per uur de norm wordt binnen de bebouwde kom, tenzij het écht harder kan. Maar het gaat daarbij om uitzonderingen.

"Het is juist belangrijk om de aanfietsroutes naar scholen veilig te krijgen. We zien dat kinderen vaak door de hele bebouwde kom fietsen, doordat er vaak meerdere scholen in één dorp zijn. Dat zorgt voor een extra reden om ervoor te zorgen dat we die snelheid naar beneden moeten krijgen."

Genoeg voorstanders in de Tweede Kamer

Het voorstel kent in ieder geval genoeg voorstanders in de Tweede Kamer. Vanmiddag wordt er gestemd. Er zijn in ieder geval coalitiepartijen die het dus eens zijn, waaronder D66 en ChristenUnie. Ook de linkse oppositie zou voorstander zijn van het verlagen van de maximumsnelheid in de bebouwde kom.

De stap erna is echter dat de minister ervan wordt overtuigd zich ook achter dit voorstel te gaan scharen. "Die zag het voorstel helaas nog niet zitten bij het vorige debat erover. Maar wat ons betreft gaat het wel snel in. We zullen veel vast moeten leggen, zoals hoe we de straten inrichten en op welke manier we gaan besluiten of er wel op een weg vijftig kilometer per uur gereden mag worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie