Binnenland
AVROTROS

Op zoek naar een tweedehands auto? Dan moet je flink in de buidel tasten

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar een tweedehands auto? Dan moet je flink in de buidel tasten

Steeds meer consumenten kiezen voor een occasion in plaats van een nieuwe auto. De verkoop van tweedehands auto's steeg in een jaar tijd met maar liefst vijftig procent. Dat heeft een behoorlijke invloed op de prijzen, zo blijkt uit een analyse van AutoScout24. "Wil je een goede tweedehands benzineauto kopen, moet je al snel denken aan 10.000 euro", zegt Jaco Bijlsma hoofdredacteur van Autovisie in Blok&Toine.

Dat we steeds vaker voor occasion kiezen, heeft volgens Bijlsma alles te maken met dat die beduidend goedkoper zijn en minder afschrijving van toepassing is. "Wat mogelijk ook meespeelt, is de twijfelachtige toekomst door wisselend overheidsbeleid door de jaren heen."

Dieselauto's worden in steeds meer steden gemeden en steeds verder verstoten, waar een elektrische auto wordt gezien als de heilige graal. "Dat brengt voor de consument onzekerheid met zich mee over waar je in moet investeren. Nu nog maar even benzine en dan over een paar jaar elektrisch?"

Elektrisch of benzine?

De gemiddelde vraagprijs voor een benzine- en dieselauto ligt bij Autoscout24 op iets meer dan 17.000 euro. Als je daadwerkelijk op zoek bent naar een occasion is de grootte van de auto, de leeftijd, het aantal gereden kilometers en type motor ook een rol. Wil je een goede tweedehands benzineauto kopen? Dan moet je volgens Bijlsma al snel denken aan 10.000 euro.

Elektrische occasions zijn aanzienlijk duurder. De gemiddelde prijs daarvan ligt rond de 41.000 euro. "Tweedehands elektrische auto's zijn er in relatief kleine aantallen en dat is vaak een duurder segment. Ook is de ervaring met tweedehands elektrische auto's beperkt. De onwetendheid over de levensduur van de accu bijvoorbeeld, maakt het proces van een tweedehands auto kopen nog moeilijker."

Waar moet je op letten als een occasion koopt?

Bijlsma adviseert om vooral te kijken naar de technische staat. "Koop een zo jong mogelijk model met zo min mogelijk kilometers en met een goede onderhoudshistorie. Doe een aankoopkeuring en koop met BOVAG-garantie bij een gerenommeerd bedrijf."

Koop je van een particulier? "Dat kan prima als je maar weet wat je koopt. Weet je dat zelf niet, huur dan expertise in of doe een aankoopkeuring. Check ook zelf het verhaal van de verkoper. Klopt het en zit die onderhoudshistorie er ook echt bij inclusief facturen van het onderhoud?"

Probeer tot slot goed te onderhandelen over de prijs. Doe zelf van tevoren onderzoek naar het model dat je wilt kopen. Bijlsma: "Kijk naar het aanbod, de vraagprijzen, en de kilometerstanden. Dan weet je wat ik de auto ongeveer mag kosten. Neem als je er niet uitkomt vooral een deskundige in de hand of een autokenner uit je omgeving mee. Samen sta je sterker tegenover zo’n geroutineerde verkoper."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie