Binnenland

Burgemeesters: motorbendes moeten verboden worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters: motorbendes moeten verboden worden

[AVROTROS] Burgemeesters willen dat motorbendes in Nederland verboden worden. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder tientallen burgemeesters die te maken hebben met motorbendes, ofwel Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) in hun gemeente. Zij vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de groeiende overlast van de bendes aan te pakken en daarom pleit driekwart (73%) voor een verbod.

EenVandaag legde de vragenlijst voor aan de 135 burgemeesters die zijn aangesloten bij het Landelijk Strategisch Overleg voor de integrale aanpak van OMG’s. De meerderheid (71) werkte mee aan het onderzoek. De helft van de ondervraagde burgemeesters (47%) ervaart overlast van de motorbendes in hun gemeente. Volgens 44 procent is die in de afgelopen 5 jaar toegenomen.

Bedreiging en intimidatie komen het meest voor. Vaak zijn bendeleden in vol ornaat intimiderend aanwezig op openbare plekken en in de horeca. Acht van de ondervraagde burgemeesters zijn zelf bedreigd door bendeleden. Sommigen hebben hierna beveiliging gekregen.

Jos Hessels, burgemeester van de Limburgse gemeente Echt-Susteren werd bedreigd en vertelt zijn verhaal aan EenVandaag: "Je kunt je voornemen om heel flink te zijn. Maar je beseft het pas als het je overkomt. Wat het betekent voor jou en je gezin. Je schrikt ervan, maar het motiveert je ook om juist door te gaan."

Aanslagen op andere bende

De aanleiding voor de bedreiging is meestal dat de burgemeesters geprobeerd hebben om de openbare orde te handhaven of dat zij publiciteit zochten voor de activiteiten van OMG’s. In het onderzoek vragen zij nadrukkelijk om geen details te publiceren omdat de voorbeelden te herkenbaar zijn en dat zij zelf of andere inwoners van de gemeente er dan mogelijk weer last mee krijgen.

Andere vormen van overlast door de motorbendes zijn drugsoverlast, fysiek geweld en aanslagen op huizen van leden van een rivaliserende bende. Regelmatig proberen motorbendes zonder vergunning een clubhuis in te richten of gebruiken een horecagelegenheid - tegen de zin van de eigenaar - als clubhuis.

Kijk en lees hier uitgebreide reacties van burgemeesters op het onderzoek.

Kijk hier naar de uitzending van Radio EenVandaag over het onderzoek op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie