Binnenland
NOS

Medische mondkapjes verplicht in verpleeghuizen in drie regio's

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Medische mondkapjes verplicht in verpleeghuizen in drie regio's

In de drie veiligheidsregio's waarin de coronasituatie als 'ernstig' is aangemerkt, gaan zowel medewerkers als bezoekers van verpleeghuizen preventief medische mondkapjes dragen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volkskgezondheid) in een Kamerbrief. Het gaat om de regio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland.

Video niet beschikbaar

De verpleeghuizen moesten wel lang wachten op advies, want zij kwamen gisteren tijdens de persconferentie niet aan bod. Onbegrijpelijk volgens Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskundige bij het UMC in Amsterdam en lid van het OMT: "Ik vind het niet kunnen dat hier in de persconferentie niks nadrukkelijk over gezegd werd. We kijken enorm naar de IC's, maar er is een tweede IC in Nederland en dat is het verpleeghuis. Daar heeft het virus lelijk huisgehouden en dat willen we niét nog een keer", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Gaat niet ver genoeg

"Het OMT heeft twee weken geleden dit al geadviseerd en ik vind dat dit niet ver genoeg gaat. Dit moet veel breder ingezet worden dan in deze bepaalde regio's", zei Hertogh nog. Er moet volgens hem meer gedaan worden om het virus buiten te houden.

"Als het virus meer gaat circuleren in de omgeving kan het virus op drie manieren binnenkomen: via bezoek, via verzorgers en via nieuwe bewoners. Daarom moet er ingezet worden op persoonlijke beschermingsmiddelen, het regulieren van bezoek en nieuwe bewoners of bewoners die terugkeren uit het ziekenhuis moeten in quarantaine."

Preventief testen

Begin september werd al bekend dat het coronabeleid in verpleeghuizen ingrijpend zou gaan veranderen, nadat het Outbreak Management Team het kabinet had geadviseerd mondkapjes preventief in te zetten en bij een uitbraak iedereen wekelijks te testen. Ook werd dat advies aangeraden in alle verpleeghuizen het dragen van mondkapjes te verplichten.

"In ons advies hebben we ook gesteld dat het zinnig is om te overwegen om preventief te testen. Daar wordt binnen het OMT nog aan gewerkt, want dat is ingewikkeld, maar het komt sowieso terug in een volgend advies", aldus Hertogh.

De Jonge schrijft in zijn brief niet over het geadviseerde preventieve testen. Wel benadrukt hij dat de inspectie in verpleeghuizen strenger gaat controleren op hygiëne en infectiepreventie. Ook hamert hij op het gegeven dat zorgpersoneel met klachten sinds kort met voorrang getest kan worden.

Woonzorgcentra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie