Binnenland
KRO-NCRV

Vertrouwen laag? Valt wel mee: we vliegen nog steeds veel en blijven e-bikes kopen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen laag? Valt wel mee: we vliegen nog steeds veel en blijven e-bikes kopen

Lekker naar Bonaire: we blijven ver op vakantie gaan. En de verkoop van e-bikes gaat geweldig. Maar er is toch sprake van extreem laag consumentenvertrouwen? Nou, dat valt dus wel mee, nuanceert CBS-woordvoerder Frank Notten bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Eerst maar even naar het nieuws: nog nooit was het consumentenvertrouwen zo laag als de afgelopen twee maanden, berekende het CBS. Meer dan 60% van de Nederlanders is terughoudend in het doen van grote aankopen. En dat komt - niet verrassend - vooral door de hoge inflatie en de hoge prijzen die daarvan het gevolg zijn.

Mensen hebben gewoon werk

Maar dit cijfer lijkt erger dan het is, legt Notten uit. Het consumentenvertrouwen is "wel historisch laag", zegt hij, maar dat komt vooral omdat meer mensen in hun onderzoek aangeven dat het "een beetje slechter" gaat. En net dat het "veel slechter" gaat. Dat aantal was in 2013, tijdens de vorige crisis, hoger.

Dat komt door twee dingen, vertelt hij: de overheidsmaatregelen zoals de energietoeslag doen z'n werk. Én: de meeste mensen in Nederland hebben nog gewoon hun baan. "De werkloosheid blijft nog steeds heel erg laag", rekent hij voor. "Dus ja, als mensen hun baan houden, kunnen ze hun consumptie over het algemeen nog wel op peil houden. Zelfs als de inflatie hoog is."

Alleen maar goed nieuws

Econoom Rens van Tilburg onderschrijft de analyse van Notten. En ook hij is niet pessimistisch. "Hoe erg is dat? Want we zitten juist in een economie die behoorlijk oververhit is, met heel lage werkloosheid. En dus met die hoge inflatie. Dus je wilt ook juist dat mensen even wat minder gaan gaan gaan uitgeven. Dus dat is op zich alleen maar goed nieuws."

Natuurlijk, bij de 26 kringloopwinkels van Arco Sturm merken we het wel. Het aantal klanten "neemt per maand toe", de gemiddelde besteding groeit en tegelijkertijd neemt de aanwas van luxe spullen "iets af". Maar luxe vakanties? We blijven er geld aan uitgeven.

Verre zonvakanties

"Nederlanders zijn een reislustig volk en misschien wel meer dan in andere Europese landen", zegt Petra Kok van reisorganisatie TUI Nederland. "Want we zien dat ze zich niet laten weerhouden om op vakantie te gaan. Ze gaan wel meer last minute. Dat was al een trend die ingezet was tijdens de corona periode. En dat zie je nu nog steeds."

Vooral zonvakanties zijn populair, vertelt ze. Verre zonvakanties. "Dan gaat het voornamelijk om de Canarische Eilanden en Curaçao, Aruba, Bonaire. Maar ook een meer exotische bestemming zoals zoals Zanzibar."

Geen dip

Auto's en fietsen blijven we ook gewoon nog aanschaffen, vertelt BOVAG-voorzitter Han ten Broeke. Vooral de verkoop van e-bikes gaat "geweldig". "We hebben vorig jaar een heel goed jaar gehad. Dit jaar moeten we het even afwachten. Wij denken eigenlijk zelf dat het consumentenvertrouwen ook zeker volgend jaar nog wel wat zal aantrekken, omdat er natuurlijk heel veel maatregelen zijn genomen." Hij verwacht ook "geen dip in de verkopen", hooguit dat de "meerverkoop afvlakt."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie