Binnenland
MAX

Nooit meer geld mislopen bij de belastingaangifte?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nooit meer geld mislopen bij de belastingaangifte?

Nooit meer geld mislopen bij de belastingaangifte? Jurist en onderzoeker aan de Universiteit Leiden Martijn Nouwen heeft er voor gezorgd dat de fiscus kraakhelder moet zijn over wat wel en niet aftrekbaar is. Hij schoof aan in Villa VdB.

De Belastingdienst moet sinds vorige week antwoorden op lastige fiscale vragen openbaar maken. En daar kunnen alle belastingbetalers wat aan hebben, volgens Martijn Nouwen. "Een belastingplichtige kan tegen allerlei ingewikkelde kwesties aanlopen. Is bijvoorbeeld de aanschaf van een elektronische robotkat voor demente bejaarden aftrekbaar als zorgkosten? Of moet je als student belasting betalen als je een enorme klapper maakt met de handel in cryptomunten? Het antwoord op dat soort vragen zet de belastingdienst nu op een aparte website."

Belastingbetalers liepen geld mis

Tot nu toe maakte de Belastingdienst de kennis van fiscale denktanks nauwelijks openbaar. Zodoende liepen andere belastingbetalers geld mis omdat ze domweg het antwoord op hun fiscale vraag nergens terug konden lezen. Belastingwetenschapper Martijn Nouwen dook hierin en voerde een lange strijd tegen de Belastingdienst voor meer transparantie. "Ik kwam er als belastingwetenschapper achter dat de antwoorden van de knappe koppen binnen de Belastingdienst voor niemand terug te vinden waren. Dat leidt tot ongelijkheid voor andere belastingbetalers. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en alle standpunten sinds 2015 opgevraagd. Het bleef erg stil aan de andere kant. Ik snap dat enerzijds wel want het was veel werk maar aan de andere kant dient de Belastingdienst transparant te zijn. Uiteindelijk ben ik naar de bestuursrechter in Amsterdam gestapt en die heeft mij op alle punten gelijk gegeven."

Donorzaad aftrekbaar?

Daardoor zet de Belastingdienst sinds 1 april bijna dagelijks nieuwe standpunten in fiscale kwesties online. Zoals die in de kwestie van een alleenstaande vrouw met een kinderwens. Zij wilde weten of de kosten van donorzaad fiscaal aftrekbaar zijn. Uit het antwoord op de site van de Belastingdienst blijkt dat dat inderdaad zo is.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie