Binnenland
NTR

Ontwerper MH17-monument: 'Het is de moeilijkste opdracht van mijn leven'

foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontwerper MH17-monument: 'Het is de moeilijkste opdracht van mijn leven'

Het is vandaag precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergeschoten boven Oekraïne. 298 mensen verloren het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het monument ter nagedachtenis aan deze ramp wordt vandaag onthuld. Kunstenaar Ronald A. Westerhuis ontwierp het monument en vertelde erover in Kunststof.

‘Het beleven van verdriet en het vinden van troost’; dat was de opdracht voor Westerhuis voor het ontwerp van dit nationale monument. “Ik ervaar dit als de opdracht van mijn leven. Het is de meest beladen, de meest moeilijke opdracht die ik heb gedaan. Want hoe geef je vorm aan verdriet van zoveel verschillende mensen, van duizenden nabestaanden uit tien landen?”

Quote

Hoe geef je vorm aan verdriet van zoveel verschillende mensen, van duizenden nabestaanden uit tien landen?

De abstracte sculptuur van Westerhuis werd uiteindelijk verkozen door de nabestaanden van de ramp. Het bestaat uit een gekromde stalen achterwand van 4 meter hoog en 16 meter breedte dat symbool staat voor het verdriet. “Het water op het staal laat sporen achter en staal is vergankelijk net zoals ik het hoop dat het verdriet uiteindelijk vergankelijk wordt.” Voor de wand ligt een roestvrije stalen sculptuur waaruit een deel is weggehaald. “Dat staat voor het gemis van de slachtoffers en daarom heb ik daar ook de namen van alle overledenen ingegraveerd. Het gehele monument is gemaakt in de vorm van een soort oog dat omhoog kijkt waardoor een connectie ontstaat tussen de slachtoffers in de hemel en de nabestaanden op de grond.”


Ronald A. Westerhuis

Het bieden van troost was een belangrijk uitgangspunt voor Westerhuis. “Ik denk dat we geregeerd worden door angst en ik denk niet dat de maatschappij daar beter van wordt. Ik denk dat we vooruit moeten proberen te kijken met positieve energie zoals de nabestaanden dat ook proberen te doen. Dit monument levert daar hopelijk een bijdrage in.”

Koning Willem-Alexander onthult het monument vanmiddag in Vijfhuizen. NPO Radio 1 is er live bij vanaf 14.00 uur.


ANP
Ster advertentie
Ster advertentie