Binnenland
NOSNTR

Nieuw collegejaar hoger onderwijs: geen introweek, spreidingsroosters en anderhalve meter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw collegejaar hoger onderwijs: geen introweek, spreidingsroosters en anderhalve meter

Normaal is de Bruisweek in Zwolle een drukke week vol activiteiten, maar dit jaar zal het blijven bij een online platform en groepen van maximaal acht personen. Ook als het collegejaar eenmaal begint, zijn er een wat uitdagingen waar universiteiten nog mee worstelen. Dat zegt rector magnificus aan de Universiteit Maastricht Rianne Letschert in Nieuws en Co.

Het begint dus al bij de introductieweek. Normaal komen er in Zwolle 1500 studenten naar de stad om de Hogeschool Windesheim te leren kennen, maar dit jaar zal het kleinschaliger moeten. "Er moet anderhalve meter afstand worden gehouden. Dus die grote groepen kunnen niet meer," zegt een medewerker van de instelling tegen verslaggever Jeroen de Jager.

En als de eerste tentamens in de zalen weer beginnen, wordt het ook puzzelen. "Er past een derde van de hoeveelheid mensen in de zaal als je die afstand moet houden," legt een andere medewerker uit. "Dus afkijken wordt in ieder geval onmogelijk."

Spreidingsroosters en online les

Veel van de instellingen in het hoger onderwijs hebben de afgelopen maanden al een overstap gemaakt naar vooral online lessen. Ook in het nieuwe jaar wordt dat gedeeltelijk doorgezet. "Zo kunnen we het aantal mensen beter spreiden," zegt de rector magnificus van de Universiteit Maastricht.

Een rustige zomervakantie zal het voor de universiteit niet worden. "We kijken nu naar de indeling van roosters. Sommige colleges zullen ook in avonden of weekenden worden gepland." En ook de studenten die wel naar de fysieke gebouwen mogen, kunnen veranderingen verwachten.

"Die anderhalve meter in alle gebouwen toepassen is echt een crime." Met oudere panden en nauwe gangpaden is de universiteit nog bezig met de juiste looproutes aan te brengen. "Maar het wordt nog een flinke uitdaging voor in september de deuren open gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie