Binnenland
KRO-NCRV

Het Elfstedengevoel van de Waddenramp

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Elfstedengevoel van de Waddenramp

Er zijn bij de Waddenzee 277 containers overboord geslagen, dus de eilanders zijn aan het jutten geslagen. Maar nu duidelijk is dat er behalve My Little Pony’s ook giftige stoffen aan kunnen spoelen, en dat het piepschuim waar de breedbeeldtelevisies en Ikeaspullen in verpakt gingen de natuur bedreigen, steekt iedereen collectief de handen uit de mouwen om het op te ruimen.

Interviewer Frénk van der Linden denkt dat de uitgebreide media-aandacht ook komt door het decor. "Als dit voor de kust van Hoek van Holland was gebeurd, hadden we er niet zo massaal naar gekeken."

Blokkeergelderlanders

Dat herkent Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. In zijn vorige baan bij het Friesch Dagblad deed hij ook verslag van het nieuws op de eilanden. Al dat nieuws heeft voor de rest van het land een speciale romantiek, merkte hij. "Alle dingen die in Friesland spelen worden zo gelabeld: je zou bijvoorbeeld nooit spreken over blokkeergelderlanders. Binnen Friesland hebben de eilanden die rol."

"Het zijn kleine bijzondere samenlevingen. Op Vlieland en op Schiermonnikoog wonen maar duizend mensen. Ik zit wel eens in een kerk met duizend mensen, en dan kijk ik om me heen en stel ik me voor dat wij met zijn duizenden een complete samenleving moesten zijn, met politie, brandweer, zorg en onderwijs. Hoe zo’n samenleving functioneert, dat zie je bijvoorbeeld op zo’n moment als dit, dan haalt iedereen zijn fourwheeldrive uit de garage en gaat het strand op."

Piepschuimbrokken

"Daarbij komt dat heel veel Nederlanders op de eilanden zijn geweest, die denken nu allemaal: oh, was ik maar op Terschelling. Voormalig Duitsland-correspondent Margriet Brandsma zegt dat dit Waddensentiment wel heel Nederlands is. "Duitsers komen haast meer op de Nederlandse Waddeneilanden dan op die in Duitsland. Het Duitse nieuws volgt het Nederlandse hierin op de voet, maar dat is omdat zij hiervan niet gevrijwaard zullen blijven, de troep komt ook naar hen. Maar dat Duitsers van het vasteland naar Sylt of Borkum zullen gaan om te helpen opruimen, dat zie ik niet gebeuren."

Frénk van der Linden denkt dat we misschien nu ook zo veel naar het Noorden kijken bij gebrek aan groot ander nieuws. Sjirk Kuijper bestrijdt dat. "We doen nu allemaal of het om leuke gratis waardevolle spulletjes gaat, maar het is gewoon een milieuramp. Als die piepschuimbrokken straks in kleinere stukjes uiteenvallen en verder landinwaarts waaien, dan is dat een ramp als de trekvogels terugkomen uit het Zuiden. Het is echt heel belangrijk dat het nu wordt opgeruimd."

Ster advertentie
Ster advertentie