Binnenland
PowNed

Oscar Hammerstein, voormalig advocaat kroongetuige Nabil B., wil deltaplan om kansloze jongeren uit criminele wereld te halen

foto: ANPfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Oscar Hammerstein, voormalig advocaat kroongetuige Nabil B., wil deltaplan om kansloze jongeren uit criminele wereld te halen

Oscar Hammerstein was 40 jaar advocaat. Begin dit jaar hing hij zijn toga definitief in de kast. In PowNed Zomergesprek sprak Chazia Mourali met hem over Nederland narcostaat, de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, het drugsgedoogbeleid en zijn loopbaan.

PowNed Zomergesprek: Chazia Mourali & voormalig advocaat Oscar Hammerstein

Het zevende kind

Sinds een half jaar is Hammerstein ambteloos burger. Tijd om zich te vervelen heeft hij niet. Op dit moment legt hij de laatste hand aan een boek met de titel 'Het zevende kind'. Hierin schrijft de voormalige advocaat over zijn jeugd tussen zeven broers en zussen in Rotterdam.

Ruzie met collega Spong

Oscar Hammerstein werkte elf jaar samen met Gerard Spong. In 2011 kwam een einde aan hun samenwerking. De reden van hun breuk bleef jarenlang geheim, toch wil Hammerstein er nu wel iets over kwijt. "We waren twee prima donna's, twee kapiteins op één schip. Dat gaat niet."

Nederland narcostaat

Hammerstein vindt dat Nederland inmiddels een narcostaat is. Hij wil de discussie rond soft- en harddrugs opengooien. Het gedoogbeleid wat betreft softdrugs kan wat hem betreft bij het vuilnis worden gezet, het gebruik hiervan is niet meer weg te denken uit ons land. Het is volgens Hammerstein de hoogste tijd om beslissingen te nemen over de handel en het gebruik van harddrugs.

Deltaplan voor kansloze jongeren

In PowNed Zomergesprek roept Hammerstein de politiek op nu actie te ondernemen om de criminele drugshandel een halt toe te brengen. "De hele samenleving wordt niet alleen ontwricht door de handel in harddrugs en door de criminaliteit rond de handel in harddrugs, maar onze halve politiemacht, de rechterlijke macht, iedereen is alleen maar bezig met mensen die verdacht worden van handel in harddrugs of in crimineel gedrag daar omheen."

"Het gaat, en dat moet ook benoemd worden, in Amsterdam samen met het grote probleem dat we hebben met mensen, zoals we dat noemen, met een Noord-Afrikaanse achtergrond. Heel veel kansloze jongeren in Amsterdam die vinden hun onderdak in de criminele wereld. Al heel jong, op de middelbare school en zelfs op de lagere school, worden ze gerecruteerd om voor bendes te werken. Dat mag je in Nederland eigenlijk niet hardop zeggen, maar ik vind dat je het moet zeggen, want als je het probleem gaat aanpakken zul je op de lagere school moeten gaan beginnen."

Hammerstein wil niet alleen de problemen benoemen, hij verlangt van de overheid ook dat ze de kansloze jongeren perspectief biedt. "We lezen wel in de krant dat bedrijven geen mensen aannemen die Arabische namen dragen. Dat is een heel groot probleem aan het worden. Daarmee drijf je ze eigenlijk in de richting van de criminaliteit. Als je een deltaplan hebt, dan zul je ook een heel goed plan moeten opstellen voor kansloze jongeren die op het ogenblik niet aan een fatsoenlijke baan komen."

'Taghi moordenaar'

Na de moord op advocaat Derk Wiersum was Hammerstein een half jaar de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Twee van zijn medewerkers vertrokken toen hij deze klus aan nam. Spijt heeft Hammerstein niet dat hij de raadsman werd van de kroongetuige.

De inhoudelijke behandeling van het Marengo-proces zal zeker tot en met volgend jaar zomer duren. Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog onbekend. Maar voor Hammerstein staat het als een paal boven water dat Ridouan Taghi verantwoordelijk is voor een serie moorden in de boven- en onderwereld. "Formeel is het zo, je mag iemand pas een moordenaar noemen als die ten overstaan van een rechter staat. Maar in dit geval vind ik het wel wat anders. We weten allemaal wie de hoofdverdachte in die zaak is ('Marengo-proces', red.). Hij zit daar voor een groot aantal moorden; er zijn hem nog maar enkele tenlastegelegd. Maar ik vind Taghi een moordenaar noemen, dat kost mij geen enkele moeite."

Oscar Hammerstein heeft, als advocaat van kroongetuige Nabil B., het Marengo-proces een half jaar van dichtbij meegemaakt. In het PowNed Zomergesprek op NPO Radio 1 noemt hij het proces "een drama". Volgens Hammerstein is de slag door overheid en justitie al verloren.

'Advocaat Kasem lekte naar Taghi'

Hammerstein was altijd tegenstander van de rol die Peter R. de Vries op zich nam van vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces. Dit had mede te maken met advocaat Khalid Kasem, de toenmalige kantoorgenoot van Peter R. de Vries. Kasem werd verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie aan een handlanger van Ridouan Taghi. In februari van dit jaar maakte de Amsterdamse Orde van Advocaten bekend dat niet bewezen kan worden dat Kasem het lek was.

Voor Hammerstein is het zo klaar als een klontje wie gelekt heeft uit een dossier naar de vondst van een grote hoeveelheid wapens in Nieuwegein. Deze informatie, die alleen vertrouwelijk was gedeeld met advocaten van de verdachten, waaronder Kasem, kwam bij Taghi terecht.

Ster advertentie
Ster advertentie