Binnenland
AVROTROS

Advocaat Kasem over vrijpleiten door deken: 'Het waren acht lastige maanden'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Kasem over vrijpleiten door deken: 'Het waren acht lastige maanden'

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft geen bewijs gevonden dat advocaat Khalid Kasem uit een lopend onderzoek informatie heeft gelekt naar de criminele organisatie van Ridouan Taghi. De advocaat reageert in Humberto: "Persoonlijk waren het acht lastige maanden. Het is prettig dat de deken nu niets heeft kunnen vinden."

Video niet beschikbaar

Het AD kopte in mei 2020 dat justitie en politie 'ervan overtuigd waren' dat Kasem vertrouwelijke informatie had verstrekt uit het zogeheten 26Koper-onderzoek. In dat strafonderzoek werd een groep mannen aangehouden, na de vondst van wapens in Nieuwegein, in juli 2015.

Ongemakkelijke periode

Maar nu heeft de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten bekend gemaakt geen bewijs te hebben gevonden voor een eventueel lek. Kasem: "Het was natuurlijk klein, persoonlijk leed bij alle ellende in de wereld. Maar persoonlijk waren het acht lastige maanden."

De sprekende koppen in de krant speelden daarin mee, legt Kasem uit. "Politie en OM dachten het niet alleen, maar het AD kopte dat politie en justitie 'ervan overtuigd waren'. Dan geeft het een andere lading."


Op eigen verzoek

"Daarom heb ik zelf verzocht tot het onderzoek, want ik wilde niet dat het een eigen leven ging leiden", aldus Kasem. "Het is prettig dat de deken nu niets heeft kunnen vinden, zelfs contra-indicaties heeft gevonden. Geen enkel bericht hint op dat ik een rol speel of informatie zou verstrekken. Dat sneeuwde onder, omdat mensen het niet meer kunnen volgen. Wat blijft hangen is 'Kasem heeft iets ernstig gedaan'."

Khalid Kasem bij Humberto Tan

Ster advertentie
Ster advertentie