Binnenland
NOS

D66 en ChristenUnie willen nieuw onderzoek naar veiligheid groeiend Schiphol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 en ChristenUnie willen nieuw onderzoek naar veiligheid groeiend Schiphol

Voordat Schiphol toestemming krijgt om het aantal vluchten uit te breiden, moet er duidelijkheid zijn over de veiligheid van de luchthaven. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen zeker weten dat de veiligheid niet in het geding komt bij groei.

D66 en ChristenUnie willen nieuw onderzoek naar veiligheid groeiend Schiphol

Ze willen dat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) opnieuw onderzoek doet en een rapport uitbrengt. Zolang dat er niet is, moet Schiphol op het huidige maximum van 500.000 vluchten per jaar blijven.

Volgens de Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Eppo Bruins (ChristenUnie) zit de nationale luchthaven op de grens van wat veilig is. "Het is nu al heel erg druk in de lucht rond Schiphol", zegt Bruins. "Als je nog meer verkeer in dat luchtruim gaat persen, loop je tegen de grenzen aan van wat kan."

Botsingen op de grond

Paternotte wijst erop dat de OVV een aantal jaren geleden al een kritisch rapport schreef over de veiligheid van Schiphol. Hij heeft niet de indruk dat daar veel mee gebeurd is. "Er zijn botsingen op de grond en allerlei andere incidenten; 140 keer per jaar. Voordat er sprake is van groei, moet er eerst een nieuw advies liggen van de OVV."

De onderzoekraad moet duidelijk maken wat er precies verbeterd moet worden aan de veiligheid van Schiphol. Pas als die verbeteringen zijn doorgevoerd, kan het aantal vluchten groeien naar 540.000 per jaar, zoals het plan is. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de vliegveiligheid.

D66 en ChristenUnie komen op een opvallend moment met hun oproep. De groei van Schiphol speelt ook een rol in de discussie over het al of niet in gebruik nemen van Lelystad Airport. Beide partijen staan daar zeer kritisch tegenover. Toch staat hun eis voor een nieuw onderzoek daar los van, zeggen ze.

Ster advertentie
Ster advertentie