Binnenland

Urgenda: Liever aardgas dan biomassa

EO
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Urgenda: Liever aardgas dan biomassa

Urgenda-voorvrouw Marjan Minnesma wil dat het kabinet stopt met investeren in biomassacentrales en weer inzet op aardgas. "Als ik het cru zeg, dan zeg ik: je kan beter aardgas gebruiken en bomen planten, dan biomassa gebruiken en bomen planten", aldus Minnesma in Dit is de Dag. "Dat klinkt heel raar uit mijn mond, maar aardgas levert de helft van de uitstoot op ten opzichte van biomassa en extra bomen hebben we sowieso nodig".

Marjan Minnesma heeft twijfels over biomassa

Het gaat de voorvrouw van Urgenda vooral om biomassacentrales die hout als grondstof gebruiken. "Biomassacentrales hebben nut als je een kringloop van dertig jaar aanhoudt. Maar die tijd hebben we niet. De komende tien jaar zijn cruciaal."

Subsidie

Minnesma adviseert het kabinet om de komende jaren geen extra subsidie meer te geven aan biomassacentrales: "Ik zou als overheid het gesprek aangaan met energiebedrijven en eerlijk zeggen: We hebben ons vergist. We moeten dit niet meer willen."

Minnesma ziet aardgas als de enige tussenoplossing: "We zullen de komende tien jaar hard moeten opschalen met zon, wind- en aardwarmte. En in de tussentijd heb ik liever aardgas dan biomassa".

Politiek

Het politieke draagvlak voor biomassa brokkelt in rap tempo af. Deze week maakten ChristenUnie en D66 bekend dat zij nu geen voorstander meer zijn.

Milieupartij GroenLinks is nog niet zo ver: "Er zijn mensen bij GroenLinks die jarenlang gedacht hebben dat biomassa de oplossing was, maar die komen er nu achter dat ze fout zaten. En dat is moeilijk voor ze. Ik dacht twintig jaar geleden ook nog dat biomassa een oplossing was voor het energievraagstuk, maar ook ik ben veranderd in mijn mening", aldus de voorvrouw van Urgenda.

Ster advertentie
Ster advertentie