Binnenland
KRO-NCRV

Keihard rapport onderzoek veiligheid? 'Kan wel eens meevallen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Keihard rapport onderzoek veiligheid? 'Kan wel eens meevallen'

Chris van Dam is de verse voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV). Hij vertelde bij Spraakmakers over zijn ervaringen als voorzitter tot nu toe, de nieuwe koers van de OVV, maar ook: dat journalisten vaak spreken over keiharde onderzoeken van de OVV, maar dat wel eens heel anders kan zijn als je het echt leest.

Luister hier het hele gesprek terug

Niet om af te rekenen maar te leren

Waar houdt de OVV zich eigenlijk mee bezig? Dat omschrijft Van Dam als volgt: "Als jij in de bus stapt, geef jij een beetje van de regie van jouw veiligheid af: aan de buschauffeur, aan de bouwer van de bus en aan de busmaatschappij. Dus je levert een stuk autonomie en regie in. Daar is waar de onderzoeksraad een rol in heeft. En als het misgaat, te kijken wat er gebeurt is en om dat dan te compenseren", vertelt hij.

"Dat doen wij met gedegen onderzoeken. Uiteindelijk niet om af te rekenen maar om te leren." Het gaat er niet om dat mensen afgestraft worden, vertelt Van Dam, maar wel is het volgens hem belangrijk om duidelijk te krijgen wie wat gedaan heeft, de feiten.

Keihard rapport is intentie niet

"Maar ik weet hoe rapporten van ons óók gebruikt worden en daar strijd ik overigens wel tegen", zegt Van Dam. Rapporten uit de Onderzoeksraad Voor Veiligheid worden volgens hem namelijk ook gebruikt in de politiek en het publieke discours. "En daar doen journalisten ook aan mee. Die schrijven dan over 'een keihard rapport van de OVV', maar als je het leest, kan dat keiharde rapport wel eens meevallen."

De rapporten worden volgens Van Dam namelijk geschreven om ervan te leren. "En we weten allemaal: als je iemand op zijn donder geeft, staat hij helemaal niet meer in de leerstand. Dus dat is onze intentie totaal niet."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie