'Deze dag hadden wij ons niet gewenst'
- Nieuws
- 'Deze dag hadden wij ons niet gewenst'
Protesteren tegen de Brexit heeft sinds vandaag geen zin meer en toch gebeurde het in Londen, soms zelfs wel op een erg ludieke manier. Intussen spraken in Brussel Europese leiders van een treurige dag vanwege het vandaag aangekondigde vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
Bondskanselier Merkel betreurt het vertrek ten diepste. "Deze dag hadden wij ons niet gewenst." Ze voegde eraan toe dat de EU een voortdurend succesverhaal is. Net als andere EU-regeringsleiders zei Merkel dat de Brexit uiteindelijk zo min mogelijk gevolgen moet hebben voor EU-burgers in Groot-Brittannië.
EU-voorzitter Tusk zei dat er geen aanleiding is om te doen alsof het een vrolijke dag is. Bij de onderhandelingen met Groot-Brittannië gaat het volgens hem om het beperken van schade. De belangen van alle Europese lidstaten moeten daarbij wat hem betreft voorop staan.
De Spaanse premier Rajoy en premier Muscat van EU-voorzitter Malta spreken eveneens van een treurige dag. Rajoy zei dat hij hoopt dat de onzekerheid voor bedrijven minimaal zal worden.
Minister Koenders
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat het kabinet snel duidelijkheid voor Nederlandse burgers en bedrijven wil hebben. "Na een lange periode van onzekerheid is er vandaag ook duidelijkheid ontstaan. We zien de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet."
Koenders ziet mogelijkheden om tot een nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk te komen, maar hij vindt dat er wel aan verplichtingen moet worden voldaan. "Als je toegang wil hebben tot de markt in Europa, dan kun je niet ineens zeggen: ik voldoe niet meer aan de voedselveiligheidsvoorwaarden of aan de zaken die te maken hebben met milieu."
We zien de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet.
De brief waarin het Verenigd Koninkrijk formeel het vertrek uit de Europese Unie in gang zette, werd vanmiddag afgeleverd in Brussel. De Britse premier May had de brief gisteravond ondertekend, waarna die per trein naar de andere kant van het Kanaal werd gebracht.
Over exact twee jaar loopt het Britse lidmaatschap af. Nu moet onder meer worden afgesproken hoeveel geld de partijen elkaar verschuldigd zijn, wat er gebeurt met EU-burgers in Groot-Brittannië en Britse burgers in de EU, wat voor handelsafspraken gemaakt kunnen worden en hoe het grenzen beleid zal worden.
De afgelopen weken heeft NPO Radio1 uitgebreid stil gestaan bij de gevolgen van de Britten uit de EU.
Hier kun je een paar luisteren om je mening te slijpen rond Brexit:
Bureau Buitenland:
Startschot voor Brexit
Dit is de Dag: Paul Tang - Europees Parlement, PvdA:
Paul Tang over Brexit onderhandelingen
EenVandaag:
Nederlander ontvlucht UK vanwege Brexit