Binnenland
NOSNTR

Arbeidsmigranten via bedrijven uit andere EU-landen uitgebuit: 'Weten ze vaak niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arbeidsmigranten via bedrijven uit andere EU-landen uitgebuit: 'Weten ze vaak niet'

Steeds meer arbeidsmigranten werken in Nederland, maar worden gedetacheerd vanuit een bedrijf in een ander EU-land. Nederlandse bedrijven gaan bijvoorbeeld in zee met een Pools uitzendbureau. Die kan dan weer mensen uit Polen - dat kunnen ook mensen uit Bangladesh zijn - naar Nederland brengen. Maar deze arbeidsmigranten lopen het risico niet het loon of de arbeidsvoorwaarden te krijgen waar ze recht op hebben. Daarvoor waarschuwt de Adviesraad Migratie in een rapport.

"Deze arbeidsmigranten weten heel vaak niet waar ze recht op hebben", zegt Monique Kremer, voorzitter van de adviesraad, in Nieuws en Co. "Als zij in Nederland komen, dan hebben ze eigenlijk recht op cao-lonen. Maar heel vaak weten ze dat niet, want ze zijn in dienst van een bedrijf buiten Nederland. Hun sociale zekerheid moet afgedragen worden in het land dat ze detacheert."

90.000 meldingen

Op dit moment zijn er 90.000 meldingen van gedetacheerde arbeidsmigranten, weet Kremer. "Ruim 22.000 zijn van buiten de Europese Unie, vorig jaar. Maar we weten ook dat niet alle werkgevers deze mensen doorgeeft. Dus het gaat om aanzienlijke grote aantallen." Deze constructie is niet verboden. "Die EU-detachering is eigenlijk bedoeld voor bijvoorbeeld een Franse technicus, die bij een Nederlands bedrijf gaat werken, en dan zo'n sociale zekerheid kan krijgen in Frankrijk."

Hiermee moeten mensen beschermd worden, vertelt Kremer. "Dus het mag wel, alleen we zien dat werkgevers het ook gebruiken om een soort rookgordijn te hebben. De regels zijn zo complex dat heel veel mensen dan niet eens weten bij wie ze in dienst zijn of wat ze krijgen. Dus in die zin wordt er door kwaadwillende bedrijven misbruik van gemaakt. Wat eigenlijk nooit de bedoeling was, was dat mensen van buiten Europa dan via Polen of Litouwen naar Nederland komen. Daar zou Europa echt een stokje voor moeten steken."

Voorkomen

Er moet volgens Kremer heel wat gebeuren om dit te voorkomen. "Bij de EU moet er aan de bel getrokken worden. Er moeten misschien wel nieuwe regels ontstaan, zodat mensen die bijvoorbeeld uit Bangladesh komen, zeker een jaar in Polen geweest moeten zijn voordat ze überhaupt doorgezonden moeten worden. Zo kan je er paal en perk aan stellen. Maar ook in Nederland gaat het natuurlijk over dat je de kwaadwillende werkgevers ook enorm moet aanpakken met hogere boetes."

"Ook zeggen wij: Er zijn zo vaak misstanden in deze arbeidsintensieve sectoren in Nederland, dat je misschien moet gaan overwegen om een heel verbod te hebben op allerlei inleenconstructies in bepaalde sectoren, denk aan de vleesverwerkende industrie", gaat Kremer verder. "We weten dat België en Duitsland zich zorgen maken over deze EU-detacheringsrichtlijn. Maar we weten ook dat in Duitsland en België er meer is ingegrepen in sectoren waar vaker misstanden plaatsvinden met arbeidsmigranten."

'Hogere boetes'

In Nederland hebben we dat nog niet, weet Kremer, die vindt dat er wat moet gebeuren. "Dus hogere boetes voor werkgevers die misbruik hiervan maken. Je zou ook moeten zeggen dat iedereen aansprakelijk moet zijn. Niet dat een werkgever straks kan zeggen dat het niet bekend was dat iemand gedetacheerd is uit Kosova via Litouwen. Daar kunnen strengere regels voor zijn om ook iedereen die ermee te maken krijgt, aansprakelijk te kunnen stellen als het misgaat."

Welke risico's lopen arbeidsmigranten als ze via een detacheringsconstructie naar Nederland komen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie