Binnenland

Deze Dag Toen: Nederlandse gekroond tot Miss World

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Nederlandse gekroond tot Miss World

Iedere dag bericht hetNOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 10 november 1959, werd de Nederlandse Corine Rottschäfer gekroond tot Miss World.

Doutzen Kroes, Lara Stone en Yfke Sturm zijn momenteel wereldberoemd als Nederlandse modellen, maar ons land kent een lange geschiedenis van topmodellen met wereldwijde faam. Corine Rottschäffer bijvoorbeeld, zij werd de eerste Nederlandse Miss World ooit.

De schoonheid uit Hoorn met haar blonde haar en blauwe ogen werd in 1957 al verkozen tot Miss Holland en Miss Europa. Een primeur, want sinds de oprichting van de prijs in 1927 won Nederland nog geen enkele keer. De eer ging meestal naar de Fransen en de Finnen.

In 1959 was Rottschäfer één van de 37 deelnemers aan de Miss World-verkiezing. Ze werd op het laatste moment ingevlogen, omdat Peggy Erwich, de eigenlijke Nederlandse inzending, op het laatste moment afzei voor een modellenopdracht. Rottschäfer werd dus absoluut niet als kanshebber gezien.

Haar kansen leken nog verder verkleind toen een paar uur voor de verkiezing er brandgaten in haar avondjurk werden aangetroffen. Van Miss Israël kreeg ze een avondjurk te leen, waarmee ze uiteindelijk werd verkozen tot Miss World 1959.

De Hoornse schreef in de jaren zestig opnieuw geschiedenis door, als vrouw, het eerste professionele modellenbureau van de Benelux op te richten. Tot 2002 leidde ze een toonaangevend bureau. Inmiddels is ze met welverdiend pensioen en treden Kroes, Stone en Sturm in haar voetsporen.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie