Binnenland
NOS

Stichting Faunabescherming vecht jaarlijkse afsluiting Kroondomein Het Loo aan

foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting Faunabescherming vecht jaarlijkse afsluiting Kroondomein Het Loo aan

De Faunabescherming gaat het juridische gevecht aan met de overheid, omdat koning Willem-Alexander onrechtmatig subsidie zou hebben gekregen voor onderhoud en beheer van landgoed Kroondomein Het Loo. Het gaat om 4,7 miljoen euro over een periode van vijf jaar, meldt het tv-programma Zembla.

Het programma heeft de subsidiebeschikking in handen. Daaruit blijkt dat de overheid de koning zonder onderbouwing vrijstelt van belangrijke subsidievoorwaarden, zeggen drie juridische experts die Zembla heeft gesproken. Volgens hen is dit in strijd met de wet.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met Ton van der Ham van Zembla.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omdat de koning vrijstelling heeft gekregen, mag hij 7200 hectare van het landgoed op de Veluwe drie maanden per jaar voor het publiek sluiten. Dat komt neer op zo'n driekwart van het natuurgebied. De Faunabescherming wil dat het gebied langer opengaat.

Openstellen

Voor andere subsidieontvangers geldt dat ze een terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor publiek. Zo kan de belastingbetaler meegenieten van het gesubsidieerde natuurgebied.

Eén hectare mag worden aangehouden voor privégebruik. Uit de niet eerder openbaar gemaakte beschikking blijkt dat de koning "ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer" niet één hectare maar 7200 hectare van het landgoed mag sluiten en geheel is vrijgesteld van de openstellingsverplichting van 358 dagen.

Bezwaarprocedure

Hoogleraar publiekrecht Peter Nicolaï, als advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht, is namens de Faunabescherming een bezwaarprocedure tegen de staat gestart om de subsidiebeschikking aan te vechten. "Het kan natuurlijk niet dat er een ongelijke behandeling is, een bevoordeling van iemand", zegt Nicolaï tegen Zembla.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens hoogleraar staats-en bestuursrecht Wim Voermans is het bezwaar kansrijk: "Als het bij de rechter komt, dan denk ik dat hij er gehakt van gaat maken."

Ophef

Al jaren is er ophef over de subsidies voor het Kroondomein. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het Kroondomein het hele jaar voor het publiek toegankelijk is en diende daarvoor een motie in.

Najaar

De Rijksvoorlichtingsdienst laat aan Zembla weten dat het natuurgebied ook dit najaar dichtgaat, van 15 september tot 25 december. Kamerleden die in 2018 wilden weten op welke gronden de ontheffing is verleend, kregen nooit antwoord van premier Rutte. Dat had wel gemoeten, zegt Voermans: "De Kamer is hierover onvolledig geïnformeerd."

Zembla: Subsidie aan koning voor Kroondomein Het Loo is onrechtmatig

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie