Binnenland

Johan Buziau: de Nederlandse Charlie Chaplin

foto: EenVandaag.nlfoto: EenVandaag.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Buziau: de Nederlandse Charlie Chaplin

[AVROTROS] Hij was in zijn tijd de Nederlandse Charlie Chaplin: revueclown Johan Buziau. Ruim 40 jaar was hij ongekend populair en van grote waarde voor de revue en het variété in Nederland.

Buziau stond aan de wieg van een genre dat we later de musical gingen noemen. Hij was de grote inspirator voor de Grote Drie van het Nederlandse cabaret: Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld. Toch is zijn eigen bekendheid na zijn overlijden snel geslonken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Johan Cruijff onder de kleinkunstenaars

Karel de Rooij, bekend van Mini & Maxi, is bezig met de laatste repetities van de musical ‘BUZIAU’ die volgende week in première gaat. De Rooij vindt het een eer om de musical te mogen regisseren:

‘Elke grote entertainer heeft een musical, alleen Johan nog niet. Nu kunnen we ook Buziau blijven herinneren en op deze manier ons erfgoed bewaken. Buziau was de nestor, de Charlie Chaplin, van de entertainment- en amusementswereld. Ik zie hem als de Johan Cruijff onder de kleinkunstenaars.’

In Radio Eenvandaag spreken we uitgebreid met de Rooij, die zelf ook door Johan Buziau geïnspireerd wordt op het podium.

De musical

De voorstelling BUZIAU is een ode aan Johan Buziau. De laatste 40 jaar woonde hij in Rijswijk, destijds een broedplaats voor revue en variété. In flashbacks zien we het leven van Buziau. Van kleine jongen die al vroeg wist dat theater zijn passie was, tot aan de Tweede Wereldoorlog waarin hij werd vastgezet in Kamp Vught. De musical ‘BUZIAU’ is te zien in de Rijswijkse Schouwburg van 18 tot en met 23 oktober.

Ster advertentie
Ster advertentie