Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Drogisterij DA failliet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Drogisterij DA failliet

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, in het jaar 2015, ging DA Retailgroep, het moederbedrijf van de bekende drogisterij, failliet.

Drogisterijen moeten elkaar helpen. Dat was de gedachte bij de oprichting van de eerste DA-winkel in 1942. Vijf drogisterijen gaan midden in de Tweede Wereldoorlog de samenwerking met elkaar aan. Het is de geboorte van de 'Drogisten Associatie'. Eind jaren '90 heeft het merk 800 winkels onder zich.

In 2015 gaat het mis met de associatie. Rekeningen konden niet meer betaald worden, uitstel van betaling werd aangevraagd. Lange tijd blijft er hoop dat het allemaal nog goed komt, maar op 28 december komt het bericht dat de DA Retailgroep failliet is. "Een bittere pil", volgens FNV-bestuurder Frans de Beer.

Het faillissement treft niet alle drogisterijen. Zo zijn er 266 franchisers, die open kunnen blijven. Indirect ervoeren ze problemen, over bijvoorbeeld toelevering, maar de consument merkt er aanvankelijk weinig van. Uiteindelijk gaan veel winkels over naar andere ketens als Etos en Kruidvat. Zo blijft de 'drogisterij op de hoek' vertrouwd in het straatbeeld bestaan.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie