Binnenland
MAX

Speciale vakbond voor dieren: 'Ze zijn onderdeel van het bedrijfsproces'

foto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale vakbond voor dieren: 'Ze zijn onderdeel van het bedrijfsproces'

Dieren zijn werknemers die zichzelf inzetten in het bedrijfsleven. Voor ons plezier in de dierentuin, als voedsel op ons bord en ook onze veiligheid hebben we te danken aan dieren die zich hiervoor inzetten. Marjolein de Rooij is schrijver van het vandaag verschenen boek: 'Hoeveel vakantiedagen heeft een varken?' en is oprichter van de dierenvakbond. Ze vindt dat, omdat dieren werk verrichten voor ons mensen, belangen hebben die behartigd moeten worden.

Ruim twintig jaar geleden was ze ook betrokken bij de oprichting van de Partij voor de Dieren. "Toen dacht men ook dat het een grap was.. er werd veel gegniffeld" zegt de Rooij. Toch is ook de vakbond voor dieren geen grap. "Wat je ziet is dat de dieren nu een stem hebben gekregen in de Tweede Kamer en in Brussel, maar er zijn nog steeds veel plekken waar ze geen stem hebben."

Opkomen voor werkende dieren

In Nederland zijn er 650 miljoen werkende dieren, stelt Marjolein. "Ze zijn onderdeel van het bedrijfsproces en daarom hebben ze ook een financieel belang. De belangenafwegingen die worden gemaakt gaan over geld. Op moment dat we die dieren kunnen vertegenwoordigen, dan kunnen we het financiële belang van die boer wegnemen"

Hoewel het een gek idee lijkt om dieren als werknemers te zien en voor hun belangen op te komen. Trekt Marjolein een vergelijking met de ontwikkeling van rechten van arbeiders. Ook die zijn sterk verbeterd de afgelopen eeuw: "Ik heb de geschiedenis van de vakbeweging bestudeerd en parallellen gezien tussen arbeiders in de negentiende eeuw en de dieren in de veehouderij." stelt ze in haar boek.

Met de de vakbond voor de dieren en het boek, wil Marjolein een veranderingsproces starten waarmee werkende dieren een beter leven krijgen.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie