Binnenland

Vier uitspraken over het kabinetsplan voor hulp bij zelfdoding

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier uitspraken over het kabinetsplan voor hulp bij zelfdoding

Het plan van het kabinet om stervenshulp bij 'voltooid leven' toe te staan doet veel stof opwaaien. De ministers Schippers en Van der Steur willen dat mensen wettelijk de mogelijkheid moeten krijgen om hun leven met medicijnen te beëindigen, begeleid door een nog in te stellen 'stervenshulpverlener'. Het voorstel zorgde voor veel discussie op NPO Radio 1. Dit zijn vier uiteenlopende uitspraken over het thema.

Pieter Jiskoot, oudere (95) met een doodswens, in het NOS Radio 1 Journaal:

"Er is een dictatuur in Nederland van kerken en artsen die dit plan tegenhouden. Ik bepaal zelf het einde van m'n leven en niet zij. Waar bemoeien politici zich mee? Het is voor mij heel vernederend."

Jiskoot is nog helemaal gezond, maar heeft wel last van slecht zicht. Dat noemt hij een vreselijke handicap. Jiskoot voelt zich eenzaam. Hij verloor zijn vrouw en dochter en raakte ook zijn werk, auto, fiets en jacht kwijt. "Ik kan niet meer lezen en ben helemaal op mezelf aangewezen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

SGP-leider Kees van der Staaij, in Stand.nl:

"Het is een schokkend voorstel wat de bescherming van het leven ondermijnt."

De SGP-voorman is geschokt door de plannen van het kabinet. Hij vertelt in de uitzending dat hij zich met hand en tand zal verzetten tegen dit kabinetsvoorstel. "Daar ben ik ongelofelijk gemotiveerd voor." De principes van Van der Staaij zorgden voor boze reacties, onder meer van de verlamde luisteraar Jack. "Iemand die mij laat lijden, dat vind ik schofterig."

Bekijk hier het hele gesprek in Stand.nl:

Bert Keizer, oud-verpleeghuisarts in Nieuws en Co:

"Ik weet niet of er zoveel aan de ouderenzorg mankeert dat er veel mensen zeggen: liever dood. Ik ken wel veel ouderen die zeggen: als ik naar het verpleeghuis moet, wil ik dood. Hoe erg is het als we hen daarin tegemoet komen?"

Keizer noemt het plan van het kabinet 'een goede lijn'. Hij zegt dat ouderen zelf met het onderwerp bezig zijn, niet de kleinkinderen die van de ouderen af willen. "Er is een aanzienlijke groep mensen met een doodswens zonder dat de euthanasiewet daarin voorziet."


Bert Keizer - Foto: ANP

Eerste Kamerlid (D66) Paul Schnabel, in Dit is de Dag:

"De stervensbegeleider wordt een griezelige functie. Waarom zou iemand dat willen doen?"

Schnabel is Eerste Kamerlid voor D66, maar was ook voorzitter van de Adviescommissie Voltooid Leven, die begin dit jaar het advies over hulp bij zelfdoding overhandigde aan de ministers Schippers en Van der Steur.

Volgens Schnabel leggen de ministers het rapport van de adviescommissie naast zich neer. Hij noemt het plan van het kabinet 'overbodig', omdat de huidige euthanasiewetgeving ook ruimte laat voor zelfdoding om niet-medische redenen.

Bekijk hier het hele gesprek in Dit is de Dag:

Ster advertentie
Ster advertentie