Binnenland

Pechstein kan succesvolste vrouw ooit worden op Spelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pechstein kan succesvolste vrouw ooit worden op Spelen

Claudia Pechstein kan in Pyeongchang de meest succesvolle vrouw ooit op de Olympische Winterspelen worden. De 45-jarige Duitse heeft zich voor vier afstanden geplaatst voor Pyeongchang en kan het record van Marit Bjørgen breken.

Pechstein heeft, sinds haar debuut in 1992 in Albertville, negen medailles veroverd op de Spelen, waarvan vijf gouden plakken. De Noorse Bjørgen is met tien medailles, waarvan zes gouden, nog altijd recordhoudster. Daar kan in februari verandering in komen.

Zevende Spelen

De ISU geeft negentien startbewijzen aan Duitsland. Pechstein heeft zich op basis van resultaten in de World Cups voldaan aan de eisen van de Duitse schaatsbond voor de 3.000 en 5.000 meter, de massastart en de ploegenachtervolging.


Het wordt de zevende Spelen voor de vijfvoudig olympisch kampioene. Daarmee is ze de derde sporter in de geschiedenis die voor de zevende keer aan de Olympische Winterspelen zal meedoen. De Russische rodelaar Albert Demtsjenko (1992-2014) en de Japanse schansspringer Noriaki Kasai (1992-2014) gingen haar voor. Laatstgenoemde bereidt zich voor om zich te kwalificeren voor zijn achtste Spelen.

Afwijkende bloedwaarden

In 2010 miste Pechstein de Spelen, omdat er in 2009 afwijkende bloedwaarden werden geconstateerd. Tot op de dag van vandaag beweert ze onschuldig te zijn. Op de Spelen in Sotsji veroverde Pechstein geen medaille, ondanks een vierde en vijfde plek op de 3.000 en 5.000 meter.

Met een klein wonder zou Pechstein zelfs nog een duit in het zakje kunnen doem om het record van de meeste medailles op de Spelen te evenaren. De Noor Ole Einar Bjørndalen veroverde in 2014 zijn dertiende medaille en is recordhouder. Het zou betekenen dat Pechstein op elke afstand een medaille moet veiligstellen.

Ster advertentie
Ster advertentie