Binnenland

Spreeuw imiteert erop los

foto: Fotograaf leenkuiperfoto: Fotograaf leenkuiper
  1. Nieuwschevron right
  2. Spreeuw imiteert erop los

De spreeuw is waarschijnlijk de meest ondergewaardeerde zanger van de Nederlandse zangvogels. Het centrale thema in de spreeuwenzang is imitatie. Aan de vogels die hij nadoet, kun je horen waar een spreeuw is opgegroeid.

Quote

Er schijnt een spreeuw te zijn geweest die een voetbalwedstrijd in de war heeft gestuurd omdat hij het scheidsrechtersfluitje na deed.

Henk Meeuwsen

Hoor je het ‘tjiek’ van de bonte specht, dan zal die spreeuw ook wel uit het bos komen. Hoor je een scholekster of een grutto in zijn repertoire, dan is het waarschijnlijk een spreeuw van het boerenland. En toch zitten er ook altijd nog wel ‘typische spreeuw-elementen’ in de zang. Gelukkig wel!

Langssuizende kogel

Een vast onderdeel van de spreeuwenzang is, wat Dick de Vos noemt: de langssuizende kogel. 'Pieeeeeuw ...' Het heeft wel wat weg van een gillende keukenmeid. Om dan vervolgens weer flink te gaan imiteren.

Luister naar de reportage met Dick de Vos en Henk Meeuwsen:

Cursus vogelzang: spreeuw

Inspiratie voor Mozart

De spreeuw is niet alleen een meesterlijk imitator, hij diende zelf ook ter inspiratie van niet de minste van onze componisten! In zijn boek De Spreeuw (uitgeverij Atlas Contact) beschrijft Koos Dijksterhuis hoe Mozart zijn compositie 'Een musikalischer Spass' waarschijnlijk maakte door het liedje van zijn 'huisspreeuw' op notenschrift te zetten.

Kenmerken van de spreeuwenzang:

  • Rijk en warm geluid
  • Soms klinkt het als gebrabbel
  • Soms een langgerekte ‘Pieeeeeuw’ klinkt als een langsrazende kogel of gillende keukenmeid
  • Veel imitaties
  • Lied kan minutenlang duren

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Metaalglans

De spreeuw is niet alleen een ondergewaardeerde zanger, het is ook nog eens een prachtige vogel om te zien. In zijn 'saaie zwarte verenpak', zitten heel veel metaalachtig glanzende kleurschakeringen; van groen tot diep paars. In de winter, na de najaarsrui, heeft de spreeuw nog mooie witte puntjes aan de veren, die in de loop van het seizoen weer afslijten.

Luister ook naar

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie