Binnenland

Wat opviel in de eredivisie: Venlose muur blijkt ook voor AZ niet te slechten

2. Wat opviel in de eredivisie: Venlose muur blijkt ook voor AZ niet te slechten

[NOS] Traditioneel worden de ploegen die promoveren vanuit de Eerste Divisie snel aangemerkt als kanonnenvoer voor de topploegen. Maar VVV gaat tegen de trend in. Nadat de ploeg van Maurice Steijn vorige week Feyenoord verraste met een 1-0 overwinning, lukte het dit weekend AZ niet om te scoren tegen de ploeg uit Limburg.

De 0-0 betekende alweer het achttiende punt buitenshuis voor de ploeg uit Venlo. Daarmee heeft het nu in uitduels net zoveel punten gepakt als bijvoorbeeld Feyenoord, slechts vier ploegen wisten meer punten te veroveren op vreemde bodem. De clean sheet tegen de Alkmaarders was alweer de zevende van het seizoen.

De laatste keer dat de Venlonaren dit beter deden op het hoogste niveau was in 1993/94, toen kwam de club uiteindelijk uit op acht.
Overigens is het werk van Maurice Steijn in uitwedstrijden af en toe wel wat minimalistisch te noemen. Tegen AZ was de ploeg uit Venlo slechts goed voor vier doelpogingen, waarvan de laatste in de 27e minuut.

Ondanks dat het aanvallend zelf weinig kon uitrichten wist het echter wel voor de tweede keer dit seizoen met vier of minder doelpogingen een nederlaag af te wenden (eerder 0-0 bij Feyenoord). Dat lukte de overige eredivisieploegen samen maar eenmaal. Dankzij het punt heeft VVV-Venlo de symbolische ’30 punten-grens’ gepasseerd, normaal gesproken genoeg voor het ontlopen van degradatie. Sinds de invoering van het driepuntensysteem haalde VVV dit moment nog nooit zo vroeg in het seizoen.

Steven Bergwijn geeft PSV broodnodige impuls

Met een bekeken afstandsschot en een indrukwekkende knal van buiten de zestien was Steven Bergwijn afgelopen weekend de gevierde man aan de kant van PSV. De jonge speler werd ooit door Memphis Depay bestempeld als zijn opvolger bij PSV, maar het lukt hem nog niet altijd deze belofte in te lossen.

Tegen Sparta trad Bergwijn echter wel in de voetsporen van de huidige Lyon-aanvaller. Hij werd de eerste speler van de Eindhovenaren die twee keer scoorde van buiten de zestien in een eredivisie duel sinds Memphis Depay dat deed op 16 augustus 2014, tegen NAC Breda.

De treffers van Bergwijn waren welkom voor PSV, dat dankzij de vroege openingstreffer van Sparta nu al evenveel doelpunten incasseerde als in het gehele vorige seizoen (23). Toch zal trainer Philip Cocu er wel vertrouwen in hebben gehouden: PSV wist, met de wedstrijd tegen Sparta erbij, liefst zeven van de laatste negen keer dat het op achterstand kwam een nederlaag af te wenden (vijf keer winst, twee keer gelijk).

De overwinning op Sparta was alweer de twintigste van het eredivisie seizoen. In de historie van de eredivisie had enkel AZ in 1980/81 (21 wedstrijden) minder wedstrijden nodig om deze mijlpaal te bereiken dan de mannen van Cocu.

Bryan Linssen ongekend gretig

Met twee kopballen bleek de kleine Bryan Linssen uiteindelijk de beul van Feyenoord (3-1). In de eerste helft kreeg de Limburgse aanvaller al een grote kans op een doelpunt, maar hij kwam pas echt tot leven nadat Bilal Basacikoglu in de 65e minuut rood kreeg.

In de laatste 25 minuten wist Bryan Linssen liefst acht doelpogingen te ondernemen en twee daarvan leverden een doelpunt op. Ter illustratie: Feyenoord kwam in de gehele wedstrijd tot slechts vijf schoten. In totaal kwam Linssen in de wedstrijd tegen Feyenoord tot tien doelpogingen, het meeste voor een Vitessenaar in een eredivisieduel sinds Opta Sports dit bijhoudt (2010/11). Daardoor deed Linssen iets wat Wilfried Bony, Marco van Ginkel, Ricky van Wolfswinkel of Bertrand Traoré nooit voor elkaar kreeg in het geel-zwart.

Voor Vitesse was de uitbarsting van Bryan Linssen welkom. Voor dit seizoen dateerde het laatste doelpunt tegen Feyenoord in het GelreDome uit 2013, terwijl Vitesse in 2000, onder leiding van Ronald Koeman, voor het laatst driemaal scoorde tegen de Rotterdammers (3-3).