Binnenland
NOS

40 jaar na de racistische moord op Kerwin Duinmeijer: wat is er in de tussentijd veranderd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 40 jaar na de racistische moord op Kerwin Duinmeijer: wat is er in de tussentijd veranderd?

Gisteren was de herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer. Die moord, inmiddels al 40 jaar geleden, ging de geschiedenis in als de eerste racistische moord in Nederland. Het veroorzaakte een hoop protesten. Is racisme sinds die periode minder geworden? Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, vertelt meer.

40 jaar na de racistische moord op Kerwin Duinmeijer: wat is er in de tussentijd veranderd?

Video niet beschikbaar

Impact

Baldewsingh weet nog goed te herinneren waar hij was toen hij hoorde van de moord op Kerwin Duinmeijer. "Ik kan me het heel goed herinneren. Ik was toen 21. Het had een enorme impact bij mensen met een bi-culturele achtergrond. Voor het eerst ervaarde ik angst om te leven in een samenleving met meerdere bevolkingsgroepen." Vooral de manier waarop Duinmeijer aan zijn einde kwam, is Baldewsingh bijgebleven. "De manier waarop hij met een mes om het leven is gebracht, dat hij eigenlijk doodgebloed is. Hij probeerde nog in een taxi te stappen om naar het ziekenhuis te gaan. Mijn beeld, wat ik me herinner, is dat de taxichauffeur hem weigerde. Dit beeld heeft mij eigenlijk gevormd tot wie ik ben. Op mijn 13e kwam ik vanuit Suriname naar Nederland, ik heb ook een andere huidskleur. Ik had Kerwin kunnen zijn."

Drie momenten

"Er zijn drie momenten waarbij ik angst heb ervaren wegens mijn afkomst. Dit was de eerste keer. Omdat mensen toch blijkbaar falen in het denken dat we verbonden zijn in dit land, om dit land vooruit te helpen", vertelt Baldewsingh. "Ook de Fortuin-moord is een van die momenten. De derde keer was dat toen Geert Wilders over minder-minder-minder begon, ook al ben ik geen moslim. Hoe kun je regelen dat er minder mensen met een bepaald culturele achtergrond in Nederland zijn, terwijl ze hier geboren en getogen zijn?" Baldewsingh herdenkt Kerwin vandaag. "Kerwin was een kind, van 15, die uit ging en de verkeerde mensen ontmoette."

item oog rabin

Ster advertentie
Ster advertentie