Binnenland
NTR

Burgemeesters Molukse gemeenschappen roepen kabinet op tot erkenning leed

foto: Hilversum Uitfoto: Hilversum Uit
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters Molukse gemeenschappen roepen kabinet op tot erkenning leed

Elf burgemeesters van gemeenten met Molukse wijken doen een oproep aan het komende kabinet om erkenning te geven aan het leed dat de Molukse gemeenschap is aangedaan. Dat vertelt burgemeester Han Weber van de gemeente Zuidplas in Hilversum Uit. Onder meer de burgemeester Paul Depla van Breda en Marco Out van Assen ondertekenden de brief. Ook in die gemeenten leeft een grote Molukse gemeenschap in eigen wijken.

In de brief stellen de burgemeesters dat het het nieuwe kabinet zou sieren 'te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds in Nederland onwaardig is geweest…'. Daarnaast moet er meer geïnvesteerd worden in de Molukse gemeenschap. De brief wordt vanavond door de burgemeesters online gedeeld en staat maandag in de Volkskrant.

'Zes maanden hier, dat was de belofte'

Zondag 21 maart is het 70 jaar geleden dat het eerste schip met Molukse ex-KNIL militairen in Nederland aankwam. Bij aankomst werden de militairen ontslagen en ondergebracht in voormalige concentratiekampen zoals kamp Vught en kamp Westerbork. "Zes maanden hier, dat was de belofte. We wachten er nog steeds op", vertelt Frans Manuhutu (73), hij kwam als driejarige mee op de boot met zijn ouders naar Nederland.

Het verblijf in de barakken in kamp Vught was verre van comfortabel. "Het was er koud en we zaten onder de vlooien, want we sliepen op matrassen van stro", vertelt Manuhutu. Tien jaar later openden de eerste Molukse wijken. Meneer Manuhutu kwam met zijn familie terecht in de Molukse wijk in Moordrecht.

Quote

Is het niet een beetje te laat?

Meneer Manuhutu

"Ik ben tot op het bot gekrenkt door de Nederlandse staat", vertelt Meneer Manuhutu. De brief vindt hij een goede suggestie, maar deze komt een beetje te laat. Hij wil niet alleen erkenning, maar ook excuses van de Nederlandse staat vooral voor de eerste generatie. Ook zou hij graag gerechtigheid willen voor de oud-president van de Molukken. Na zijn moord in de jaren '60 is nog steeds niet bekend waar zijn graf is.

Indik Kastanja (58) is ook tweede generatie Molukker in Nederland. Hij zou graag zien dat de grafrechten van de eerste generatie afgekocht worden. "Dat zouden monumenten moeten worden." Daarnaast kijkt hij uit naar een monument op de Lloyd kade in Rotterdam, de plek waar volgens hem alle pijn begon.

Burgemeester Weber over erkenning Moluks leed

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie