Binnenland

Werkgevers benadelen werknemers met slapend dienstverband

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkgevers benadelen werknemers met slapend dienstverband

[AVROTROS] Wie na een bedrijfsongeval in de ziektewet komt kan na twee jaar zomaar in een 'slapend dienstverband' geraken. Dan hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen. Mag dat zomaar?

Cor van der Linden zit al jarenlang in zo'n slapend dienstverband. Hij kreeg een bedrijfsongeval in 2015. De eerste twee jaar kreeg hij zijn salaris via de ziektewet 100% doorbetaald. Na twee jaar zou Cor in theorie ontslagen moeten worden, want door het ongeval was hij 100% afgekeurd en dus kon zijn werk niet meer uitvoeren. Aangezien Cor al sinds 1999 bij het bedrijf werkt, heeft hij dus recht op een flinke transitievergoeding. Voor elk gewerkt jaar zou Cor een maandsalaris moeten krijgen.

Wat is een slapend dienstverband?

Een slapend dienstverband is een dienstverband waarbij de werknemer geen werk verricht. Arbeidsrechtadvocaat Elise van Es van Legalitas legt uit dat na twee jaar ziekte er ook geen salaris meer doorbetaald hoeft te worden. Tijdens de ziekte mag iemand niet ontslagen worden. "Indien er geen zicht is op herstel binnen zes maanden na die periode van twee jaar, mag de werkgever het dienstverband opzeggen en de werknemer ontslaan. Werkgevers houden het dienstverband in stand om onder de transitievergoeding uit te komen. Hierdoor wordt de werknemer benadeeld."

Werkgever weigert transitievergoeding

Cor's baas laat aan hem weten dat het bedrijf twee keuzes heeft, namelijk het dienstverband formeel beëindigen en het dienstverband slapend houden. Cor's werkgever kiest om het dienstverband slapend te houden. De reden daarvoor krijgt hij nooit te horen. Gelukkig is er voor Cor wel inkomen, via een WIA-uitkering van het UWV.

Pensioendatum nadert

Sinds mei 2017 wordt het contract van Cor slapend gehouden. Aangezien Cor volgend jaar november met pensioen mag, ziet hij de bui al hangen. Zodra hij namelijk de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, vervalt het recht op een ontslagvergoeding. "Werkgevers mogen een slapend dienstverband rekken tot Cor's pensioen, tenzij Cor hiertegen protesteert, een advocaat inschakelt en een procedure start. Dit zou een procedure zijn om, op grond van strijd met goed werkgeverschap, te regelen dat de arbeidsovereenkomst door de werkgever – met instemming van de werknemer – opgezegd moet worden."

Nieuwe regels per 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers de transitievergoeding terugvragen via het UWV. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat mensen onnodig lang in een slapend dienstverband zitten. Lodewijk Asscher, vroeger minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, noemde een slapend dienstverband om een transitievergoeding te omzeilen "onfatsoenlijk werkgeverschap".

Op 28 maart 2019 heeft de voorzieningenrechter in een soortgelijke zaak bepaald dat er geen reden is om een slapend dienstverband in stand te houden om zo onder betaling van de transitievergoeding uit te komen. Arbeidsrechtadvocaat Van Es adviseert Cor om zijn werkgever met deze uitspraak aan te schrijven en bij weigering een procedure te starten.

Werkgevers benadelen werknemers met slapend dienstverband

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie