Binnenland
BNNVARA

Stoken op ijzer is hét alternatief voor gas

foto: Vroege Vogels: Bart van Overbeekefoto: Vroege Vogels: Bart van Overbeeke
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoken op ijzer is hét alternatief voor gas

Energie opwekken met ijzerpoeder. Daarvan een circulair proces maken zónder uitstoot van CO2. Het is revolutionair en het kan! Zo kan het ijzerpoeder het verbranden van gas of steenkool vervangen. Maar of dit ook dé grote gasvervanger is? Daarover gaat het in Vroege Vogels.

Energie uit ijzerpoeder

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een procedé ontwikkeld, waarvan de resultaten in het lab verbluffend zijn. Volgens de studenten van Team Solid is zo'n systeem bij voorkeur toepasbaar in de industrie. Daar zou het ijzerpoeder het verbranden van gas of steenkool kunnen vervangen.

IJzerpoeder is een goede energiedrager

Volgens de studenten is ijzerpoeder een hele goede energiedrager. Het heeft namelijk een hoge energiedichtheid en is erg compact. Daarnaast is het veilig om op te slaan en te transporteren. En nog een prachtige eigenschap is: het verliest zijn energiecapaciteit niet.

Geen CO2-uitstoot

Bij verbranding van ijzerpoeder ontstaat ijzeroxide (ofwel roest). Dat roestpoeder is met een eenvoudig procedé, waarbij gebruik wordt gemaakt van groene energie, weer terug te brengen tot ijzerpoeder. Het poeder kan weer opnieuw gebruikt worden als energiebron. Oftewel, het is een circulair proces, waarbij het verlies minimaal is.

En het geheel voltrekt zich zonder enige CO2-uitstoot. Daarnaast zijn de extra kosten zijn te overzien: de belangrijkste kostenpost, de brandstof, zal bij toepassing op industriële schaal tot 2 keer zo duur zijn. Maar door de stijgende prijs om CO2 uit te mogen stoten zou de prijs op termijn zelfs lager uit kunnen komen.

Lees meer in het nieuwsbericht.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie