Binnenland
AVROTROS

Voor een prikkie op last-minute vakantie? Dat kun je vergeten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor een prikkie op last-minute vakantie? Dat kun je vergeten

Volgende week weten we of we op zomervakantie kunnen. Dan geeft het kabinet duidelijkheid over het reisadvies. Sta jij te springen om een vakantie naar het buitenland te boeken zodra het weer kan? De reisbran­che verwacht een run op last-minu­te vakanties. "Hogere prijzen voor onze vakantie is de nieuwe realiteit", zegt toerisme-expert Elske Doets in Blok&Toine

Doets is positief gestemd: "Er gaat zeker wel wat mogelijk zijn. Het is nog wel een tussenjaar waarin minder mogelijk is dan wij voor corona gewend waren. Maar binnen Europa zullen er zeker landen opengaan. Ook Amerika wil op 1 juli de grenzen weer openen."

Vanaf 1 juli gaan de deuren open

Het lijkt erop dat de meeste landen, zoals Spanje, Griekenland en Frankrijk per 1 juli weer open gaan. Wel is het volgens Doets nog de vraag hoe ons kabinet tegen de versoepelingen aankijkt en of zij bereid zijn de landen die zich voor Nederlanders openstellen van code oranje af willen halen.

Hoe je vakantie er dan uitziet en of je dan nog rekening moet houden met bepaalde restricties hangt af van het land waar je naartoe gaat. Eén ding is volgens Doets zeker: "Je zal je moeten laten testen voordat je een vliegtuig ingaat en in het vliegtuig een mondkapje moeten dragen."

Geen dumpprijzen meer

Ook moeten we volgens Doets rekening houden met hogere prijzen dan we gewend waren van voor de coronacrisis. "Zodra het kan, wil iedereen weer naar het buitenland. Veel vraag betekent hoge prijzen."

Daar komt bij dat er veel capaciteit uit de markt is gehaald. Het vliegverkeer is met negentig procent gedaald en reisorganisaties zijn nog voorzichtig met de inkoop georganiseerde reizen. "De reisbranche is onzeker. Je moet als reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij zeker weten dat de boel weer wordt opgestart, anders blijven zij er weer mee zitten."

Voor de coronacrisis konden we voor zeshonderd euro een week all-inclusive naar Turkije. Die dumpprijzen zitten er volgens Doets niet meer in. "In de wereld voor corona kon iedereen een spotgoedkope vakantie boeken. Er komt een ander soort reisperiode aan waarin niet meer iedereen op vakantie kan. We moeten bereid zijn meer te betalen voor onze vakantie. Dat is de nieuwe realiteit."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie