Binnenland
EONOS

Urker kotter redt bootvluchtelingen

foto: privefoto: prive
  1. Nieuwschevron right
  2. Urker kotter redt bootvluchtelingen

"Ze hebben ontzettend veel geluk gehad", vertelt kapitein Gerrit Bakker van de Urker kotter UK48 in Langs de Lijn en Omstreken. Vandaag redde hij een vlot met 26 vluchtelingen, waaronder 3 kinderen, op de Noordzee.

Urker Vissers redden vluchtelingen voor de Britse kust

Video niet beschikbaar

Gevaarlijke situatie

Het schip dreef op een kruispunt van drukke vaarroutes, vertelt Bakker. "De brandstof was op, en ze wisten niet waar ze waren. Het was echt een gevaarlijke situatie. Er was mist, er varen daar grote schepen. Die zien zo’n vlot niet op de radar."

De kapitein gaf de vluchtelingen eten en drinken, maar mocht ze niet aan boord nemen. "We hebben de Engelse kustwacht gebeld en zijn langszij blijven liggen totdat er hulp kwam."

Gelukszoekers

De kapitein vertelt geraakt te zijn. "Ik dacht altijd toch wat anders over vluchtelingen. Gelukszoekers enzo. Maar als je die mensen dan op zo'n vlotje ziet, met kinderen. Dat zet je toch aan het denken."

Urker Vissers redden vluchtelingen voor de Britse kust

Video niet beschikbaar

Correctie door de redactie: In dit artikel stond eerder een naamfout. De kapitein heet Gerrit Bakker, en niet Garrut Klarine zoals eerder vermeld werd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie