Binnenland

Trump wil conservatieve Kavanaugh als rechter in Hooggerechtshof
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump wil conservatieve Kavanaugh als rechter in Hooggerechtshof

President Trump wil dat Brett Kavanaugh de nieuwe rechter in het Hooggerechtshof wordt. De Republikeinse president droeg de 53-jarige Kavanaugh voor in een bekendmaking die live te zien was op veel Amerikaanse zenders.

"Hij is een absolute conservatief", zegt correspondent Wouter Zwart in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij is heel gewaardeerd om zijn secure werk en heeft een lange carrière achter de rug in de hoofdstad. Kavanaugh was bijvoorbeeld jurist in het team van Kenneth Starr. Dat was degene die het grote Monica Lewinsky-onderzoek deed tegen president Clinton."

Als Kavanaugh wordt benoemd is het Hooggerechtshof overwegend conservatief. De Amerikaanse Senaat moet nog akkoord gaan met de benoeming.

Meerderheid

De Republikeinen hebben een krappe meerderheid in de Senaat: 51 zetels, tegenover 49 voor de Democraten. Het is niet bekend wanneer de Senaat gaat stemmen over Kavanaugh. Gemiddeld zit er elf weken tussen de nominatie en de benoeming van een rechter in het Hooggerechtshof.

Als de Senaat akkoord gaat, volgt Kavanaugh Anthony Kennedy op. De 81-jarige Kennedy geldt als conservatief, maar stelde zich soms progressief op bij onderwerpen als abortus en homorechten. Vorige week kondigde hij zijn pensioen aan.

Ster advertentie
Ster advertentie