Hoe zorg je voor een goede spaarbuffer en hoeveel moet dat zijn?
- Nieuws
- Hoe zorg je voor een goede spaarbuffer en hoeveel moet dat zijn?
Ruim een derde van de Nederlanders heeft spijt dat zij afgelopen jaren niet meer geld achter de hand heeft gehouden om op terug te vallen bij onverwachte gebeurtenissen. Dat blijkt een onderzoek van platform Wijzer in geldzaken. De helft van de jongeren tot en met 34 jaar zegt liever meer spaargeld te hebben gehad om door de coronacrisis heen te kunnen komen. Dat is volgens financieel journalist-econoom Erica Verdegaal niet verrassend, zegt zij in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Volgens financieel journalist-econoom Erica Verdegaal is het geen verrassende uitkomst. "Wanneer er iets vervelends gebeurt, zoals wanneer iemand zijn werk kwijtraakt of de coronacrisis, dan worden mensen zenuwachtig. Op dat soort momenten denken veel mensen had ik maar een buffer."
'Een goede buffer maakt gelukkiger'
"Er zijn veel te veel mensen die geen buffer hebben", zegt Verdegaal. Dat komt volgens haar doordat we in een consumptiemaatschappij leven. "Bedrijven doen heel hard hun best om mensen geld uit te laten geven."
Alles is er volgens Verdegaal op gericht om je geld uit te laten geven. "Dat is natuurlijk heel goed voor de economie, maar wel in strijd met het feit dat je kan veroorzaken dat mensen sneller op zwart zaad zitten en niks overhouden."
En dat kan zorgen voor problemen. "In het ergste geval moet je dan geld gaan lenen en dan kan je in de schulden raken." De belangrijkste tip van Verdegaal: "Zorg ervoor dat je altijd een buffer hebt van het liefst vier keer je vaste maandelijkse uitgaven. Dan word je gelukkiger, je ervaart minder stress en makkelijker voor een oplossing zorgen."
Bereken hoe groot jouw buffer moet zijn
Iemand die alles weet van hoe je van heel weinig toch naar een mooie spaarpot kunt werken, is Renee Lamboo. Zij raakte ooit zelf flink in de schulden en werkte deze binnen drie jaar weer weg. Tegenwoordig adviseert ze financiële instellingen. En haar blog, PorteRenee.nl, is zelfs het grootste personal finance platform van Nederland.
Hoe groot je buffer moet zijn, is volgens Lamboo afhankelijk van de maandelijkse kosten. "Je moet je bedenken dat je tussen de drie en zes maanden kosten moet kunnen betalen. Des te hoger je lasten, hoe hoger de buffer."
Het Nibud heeft een bufferberekenaar. Daar vul je een aantal gegevens in en dan komt daar een adviesbedrag voor je buffer uit. "Daar schrikken veel mensen van", zegt Lamboo. "Dat is het bedrag wat je moet hebben als alles tegelijk misgaat. Dus het is wel hoog, maar dan heb je in ieder geval wel zekerheid."
'Stel mijlpalen'
Om iedere maand het benodigde bedrag opzij te kunnen zetten, adviseert Lamboo om als eerste een plan te maken. "Bereken hoe groot je buffer moet zijn, gebruik dat als doel en breek dat doel weer op in kleine doelen. Begin bijvoorbeeld met 1000 euro als noodpotje."
Gebeurt er iets met je auto en moet je gebruik maken van het noodpotje? "Probeer dat zo snel mogelijk weer aan te vullen", zegt Lamboo. "Dan mag je best streng zijn en de bioscoop en etentjes even laten. Kom de tijd even door om tot dat potje te komen."
Maak kleine spaarpotjes aan
Sparen is misschien niet heel leuk en niet makkelijk, maar je kan het wel proberen leuk te maken voor jezelf. Lamboo: "Stel een einddatum voor jezelf in. Hoeveel heb je dan iedere maand nodig om dat te behalen? Stel tussentijdse mijlpalen voor jezelf en vier iedere mijlpaal met iets waar je naar uitkijkt."
Een van de grootste valkuilen tijdens het sparen is het terugboeken van geld van je spaarrekening naar je betaalrekening. "Mensen zetten soms teveel weg, wat zij helemaal niet kunnen missen. Probeer realistisch te blijven."
Een goede tip van Lamboo is ervoor zorgen dat je spaarrekening onder een andere rekening dan je betaalrekening staat. "Dat maakt het een stuk moeilijker om geld terug te boeken. Ook kun je tegenwoordig digitale spaarpotjes maken. Kies maximaal drie doelen met een duidelijk doelbedrag. Dan heb je een goed overzicht."
Reageren?
Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.