Binnenland

'Den Haag is als een dorp waarin iedereen met geld elkaar haat'

foto: Hui Wang - Foto: ANPfoto: Hui Wang - Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Den Haag is als een dorp waarin iedereen met geld elkaar haat'

[NOS] In Den Haag is de polonaise al voorzichtig ingezet nu de Chinese eigenaar Hui Wang van ADO Den Haag geschorst is door de Ondernemingskamer. Terecht, oordelen de gasten in het Sportforum van het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken, maar hoe nu verder?

Zakenman, Hagenaar en ADO-fan John van Zweden met enkele Haagse vrienden zou staan te popelen om de aandelen van Wang over te nemen. Van Zweden heeft meer dan acht miljoen overgehouden aan de verkoop van zijn aandelen Swansea City.

"En er zijn natuurlijk meer van zulke personen", denkt NOS-commentator Arno Vermeulen. "Er zullen wel mensen in Den Haag zijn die interesse hebben. Het ziet er altijd beter uit dan op dit moment. Dit was gewoon een ramp. Je kunt wel zeggen dat wij hem niet begrepen, maar Wang communiceerde niet. Dus je kon ook niets doen."

Als clubwatcher volgt Freek Jansen namens Voetbal International de club op de voet. Hij voorziet bomen op de weg. "Den Haag is net als een dorp waarin iedereen met geld elkaar haat. En daarom zijn ze nooit gezamenlijk in de club gestapt. Ook Van Zweden wint geen populariteitsprijs. Het is een soort dorpsrel."

De enige winnaar in de soap

Hij vervolgt: "Het enige wat je mag hopen is dat men dat met Wang als gemeenschappelijke vijand dat nu wel doet." "En de vorige eigenaar Mark van der Kallen dan?", vraagt Richard van der Made zich af. Van der Kallen verkocht ADO in 2014 voor bijna tien miljoen euro aan Wang.

Jansen: "Geen haar op zijn hoofd die daar aan denkt. Hij is de enige winnaar in deze soap. Hij is dolblij en is zo ongeveer de enige die geld heeft verdiend aan een club."

Passionele handbalsters

De gasten van het Sportforum hebben de afgelopen tijd ook genoten van de Nederlandse handbalsters, die uiteindelijk genoegen moesten nemen met EK-zilver. Van der Made volgt handbal voor de NOS.

"Ze hebben een enorme stap gezet. Op het WK vorig jaar verloren ze nog met tien goals verschil van Noorwegen, in Rio de Janeiro acht en nu in de finale maar één. De passie spat er van af."

"Is dit een gouden lichting of komt er structureel succes aan?", vraagt Vermeulen zich af.

Van der Made antwoordt: "Dit is een unieke lichting, maar er ligt ook een fundament onder. In 2006 is Nederland begonnen met de handbalacademie op Papendal. Deze groep kan nog lang door, maar daaronder zitten absoluut talenten. Dat was vroeger niet zo."

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten sportjournalisten Arno Vermeulen (NOS), Freek Jansen (Voetbal International) en Richard van der Made (NOS) aan tafel.

Vanwege de aanslag in Berlijn werd het Sportforum ingekort en onderbroken door het laatste nieuws.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie